Nu doar criza economica face someri in Spania, ci si... pacea. Fenomenul garzilor de corp somere
O multime de garzi de corp au ramas fara loc de munca din 2011, dupa ce organizatia separatista ETA a anuntat ca renunta la lupta armata. In ultimele cinci decenii, 800 de oameni au pierit in urma atentatelor.
"ETA a decis incetarea definitiva a activitatii sale armate". Anuntul, facut in octombrie 2011, venea dupa alte 10 similare din 1981 incoace. Asa ca nimeni nu l-a luat in serios. A trecut insa un an si jumatate si separatistii par sa se tina de cuvant. Asa ca politicienii, jurnalistii si chiar vedetele care se simteau in pericol renunta incet-incet la garzile de corp.
"Noi ne facem treaba pentru ca ei sa si-o faca pe a lor in conditii sigure. Iar acum ne-au lasat in voia sortii", a declarat Juan Carlos Garcia Paniza, somer.
Potrivit Ministerului de Interne, in Tara Bascilor lucrau 2.400 de garzi de corp inainte de declararea armistitiului, iar astazi, aproape 2.000 sunt someri. Si politicienii de la Madrid si-au diminuat paza, iar 55% dintre profesionistii sigurantei isi cauta acum de lucru.
"Sunt tot mai putine slujbe de garda de corp. Iar cei care muncesc inca au in fata un viitor nesigur", a spus Luis Numeda Timonela, sindicalist.
Adaptarea e cu atat mai anevoioasa cu cat garzile de corp erau bine platite. Potrivit sindicatului, munceau 17 zile pe luna si incasau in medie cate 2.000 de euro. Acum se considera norocosi daca isi gasesc un loc de munca platit la jumatate.