Mediul de afaceri din Elvetia se opune limitarii imigratiei. Strainii reprezinta 23% din populatia tarii
Reprezentanti ai mediului de afaceri elvetian s-au reunit, luni, in cadrul unui demers exceptional, impotriva unei initiative a partidului UDC (dreapta populista) vizand limitarea imigratiei, care urmeaza sa fie supusa unei consultari populare pe 9 februarie, relateaza AFP.
In total, 12 organizatii patronale au lansat un apel comun, denuntand aceasta initiativa "impotriva imigratiei in masa", care "creeaza probleme, fara sa propuna solutii". Acest text UDC, cel mai important partid elvetian, este respins totodata atat de catre Guvern, cat si de catre Parlament, transmite Mediafax.
Potrivit unui sondaj efectuat in decembrie 2013, initiativa UDC ar urma sa fie respinsa, fiind sustinuta doar de 36% din populatie.
UDC a reactionat luni fata de aceasta luare de pozitie, denuntandu-i pe acesti "functionari ai economiei ghidati doar de interesul personal" si care "refuza sa vorbeasca despre problemele sociale si economice cauzate de sosirea anuala a 80.000 de locuitori noi in Elvetia".
UDC nu "vrea nici incetarea imigratiei, nici denuntarea acordurilor privind libera circulatie", adauga formatiunea intr-un comunicat. "Elvetia este necesar sa poata sa decida din nou cine poate sa se instaleze in tara noastra si cand trebuie sa plece", subliniaza partidul.
La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri au anuntat luni ca, in cazul in care elvetienii vor vota "da" pe 9 februarie, politica bilaterala dintre Elvetia si UE va fi "periclitata", in contextul in care este vorba despre un sistem care a adus un profit "important economiei si populatiei elvetiene".
Organizatiile Economiesuisse, Uniunea Patronala, Uniunea Elvetiana a Artelor si Meseriilor (USAM), Uniunea Elvetiana a Taranilor, hotelleriesuisse, Swissmem, Conventia Patronala a Industriei Orologeriei, H+ spitalele din Elvetia, Federatia elvetiana in domeniul textil, Asociatia Elvetiana a Asigurarilor si ICTswitzerland au sustinut luni o conferinta de presa comuna la Berna, pentru a-si exprima opozitia fata de acest text.
"Datoram succesul de care ne bucuram unei piete a muncii foarte performante si infloritoare", a subliniat presedintele Uniunii Patronale Elvetiene Valentin Vogt, citat de agentia elvetiana ATS.
Initiativa UDC reclama reintroducerea unor cote de muncitori straine, la care s-a renuntat dupa adoptarea acordurilor privind libera circulatie intre Elvetia si UE, cu scopul ca elvetienii sa aiba prioritate pe piata muncii. Textul prevede ca aceste limite sa se aplice si solicitantilor de azil.
Elvetia este una dintre tarile europene in care se afla cei mai multi straini, acestia reprezentand 23% din populatia tarii sau 1,9 milioane de persoane. Potrivit ultimelor date publicate, in perioada septembrie 2012-septembrie 2013 numarul strainilor din Elvetia a crescut cu 3,3%.
La sfarsitul lui 2012, aproape un sfert dintre medicii care isi desfasurau activitatea in Elvetia proveneau din Germania.
Agricultura ar fi deosebit de afectata de o reintroducere a regimului cotelor, a apreciat directorul Uniunii Taranilor, Jacques Bourgeois.
Acordurile bilaterale sunt cruciale, de asemenea, pentru intreprinderile din industria de masini, care obtine peste jumatate din cifra de afaceri in Europa, a precizat presedintele Swissmem Hans Hess.
Incetarea acestei modalitati va avea, probabil, consecinte "fatale" asupra povestii succesului elvetian, a apreciat, la randul sau, un reprezentant al Asociatiei Elvetiene de Asigurari.