Echivalentul populatiei din 24 de comune pleaca anual sa munceasca in strainatate. Cati bani pierde bugetul din cauza exodului romanilor
Circa 80.000 de romani pleaca, anual, sa lucreze in strainatate, respectiv echivalentul populatiei din 24 de comune, majoritatea emigrantilor provenind din mediul rural, au afirmat, joi, reprezentantii Romanian Business Leaders (RBL), la o conferinta pe tema antreprenoriatului.
“Pentru a rezolva problema exodului romanilor din mediul rural, trebuie sa rezolvam problemele satului romanesc. Agricultura este domeniul cel mai important in mediul rural, dar in acest sector s-au rezolvat mai multe probleme dupa aderarea in UE. Avem nevoie sa pregatim specialisti care sa lucreze in agricultura. Avem resursele financiare pentru asta. Daca si din punct de vedere legislativ lucrurile vor merge bine, vom avea in agricultura acea dezvoltare pe care ne-o dorim cu totii. Cu cat agricultura va fi mai dezvoltata, cu atat vom avea mai putini romani care sa isi paraseasca gospodariile pentru a lucra in strainatate”, a spus fost ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Conform reprezentantilor RBL, in prezent avem 2,5 milioane de emigranti romani care lucreaza deja in strainatate.
"Daca ne gandim ca in tara numarul mediu de persoane in campul muncii este de 5 milioane, inseamna ca avem un raport de doi la unu intre forta de munca autohtona care lucreaza in Romania si cea care lucreaza in strainatate si contribuie la PIB-ul acelor state. Recent, BNR a finalizat o analiza in care s-a studiat impactul pe care l-ar fi avut in PIB-ul Romaniei cei 2,5 milioane de emigranti daca ar fi lucrat pe domeniul lor de activitate in tara. Plusul in PIB-ul Romaniei ar fi fost de 50 miliarde lei", spun reprezentantii RBL.
Dintre cei care pleaca, 80% provin din mediul rural. In prezent, exista 2,7 milioane de gospodarii care au insumat 5 milioane de hectare, adica 34% din suprafata totala agricola a Romaniei. In opinia fostului ministru al Agriculturii, problema cea mai mare a Romaniei este ca nu are cadastru si nici o perspectiva imediata de a-l avea.