Britanicii cer Guvernului, intr-o petitie online, sa prelungeasca cu 5 ani restrictiile pentru romani si bulgari
O petitie online semnata pana vineri dupa-amiaza de peste 63.400 de persoane si adresata Ministerului britanic de Interne cere Londrei sa prelungeasca restrictiile impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria cu inca cinci ani.
Petitia, intitulata "Opriti imigratia in masa din Bulgaria si Romania in 2014, cand se anuleaza restrictiile UE asupra migrarii", a fost creata de catre Michael Fisher si va ramane deschisa pana la 12/11/2013.
"Cer Guvernului sa suspende anularea restrictiilor (impuse bulgarilor si romanilor) pentru (o perioada de) inca cinci ani", afirma autorul petitiei, apreciind ca va exista o "presiune asupra locuintelor, infrastructurii, scolilor si sistemului de sanatate", in contextul in care "Guvernul (britanic) urmeaza sa reduca pensii, locuri de munca, servicii publice si (bugetul) apararii".
"Guvernul are nevoie sa renegocieze legislatia cu privire la migrare in cadrul UE", se subliniaza in petitie.
Restrictiile impuse in 2005 pe piata britanica a muncii Bulgariei si Romaniei, membre ale Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, urmeaza sa fie anulate de la inceputul lui 2014. "Odata cu anularea acestor restrictii, noii veniti vor avea dreptul sa ceara ajutoare sociale, locuinte, locuri de munca", se subliniaza in petitie, care adauga ca, "in prezent, aproximativ 1,5 milioane de persoane se afla in cautarea unui loc de munca, in cele doua foste tari comuniste".
Prelungirea restrictiilor este practic imposibila. Comisarul european pentru Munca Laszlo Andor a subliniat joi ca niciun stat membru UE nu poate sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor dupa decembrie 2013.
Presa si politicieni britanici au prezentat o serie de estimari controversate cu privire la un "val masiv" de imigranti bulgari si romani dupa anularea restrictiilor.
Pozitia oficiala a Londrei este ca restrictiile impuse pe piata muncii romanilor si bulgarilor vor fi anulate incepand de la 1 ianuarie 2014.
Pe acelasi subiect: