Biroul International al Muncii: Doar 1 din 4 angajati are un loc de munca stabil, iar diferenta de salarizare dintre muncitorii permanenti si cei temporari s-a accentuat
Muncitor constructii
Numai un sfert dintre muncitorii din lume beneficiaza de un loc de munca stabil, ceea ce accentueaza nesiguranta, scrie Biroul International al Muncii (BIM) in studiul sau anual privind piata muncii care va fi publicat marti, la Geneva, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
Raportul care acopera 180 de tari, totalizand 84% din mana de lucru mondiala, releva ca trei sferturi dintre acesti muncitori au contracte temporare sau de scurta durata, joburi informale fara contract de munca sau presteaza o munca neremunerata in cadrul unei familii.
"Noile tendinte reflecta insecuritatea care ii afecteaza astazi pe muncitorii din lume", a comentat pentru jurnalisti directorul general al BIM, Guy Ryder.
Peste 60% sunt lipsiti de orice contract de munca, majoritatea traind pe cont propriu sau contribuind la munca familiala in tarile in curs de dezvoltare.
Dintre muncitorii salariati, mai putin de jumatate (42%) dispun de un contract de munca pe durata nedeterminata.
Potrivit raportului, exista disparitati mari intre regiuni. In economiile dezvoltate si in Europa centrala si de sud-est, in jur de opt muncitori din zece sunt angajati, in timp ce in Asia de Sud si in Africa subsahariana cifra este mai degraba de doi din zece.
"Aceasta trecere pe care o constatam de la forme clasice de angajare la aceste forme neobisnuite este in numeroase cazuri asociata cu cresterea inegalitatilor si a saraciei in numeroase tari", a subliniat Ryder.
Diferenta de venituri intre muncitorii permanenti si cei temporari s-a accentuat in cursul ultimului deceniu. Aceasta se ridica de exemplu la 65% in Uruguay si la 43% in Filipine.
Autorii raportului le solicita statelor sa-si intareasca legislatia pentru a-i proteja mai bine pe muncitori impotriva tratamentelor arbitrare si inechitabile.
"In Europa, protectia muncitorilor a scazut in general din 2008, cand a inceput criza financiara globala", sustin autorii. Aceasta criza a dus la o puternica crestere a muncii cu timp partial, in special pentru femei, intre 2008 si 2013.
Raportul noteaza totusi o ameliorare in ceea ce priveste numarul de muncitori care se afla sub pragul saraciei. In urma cu 20 de ani, jumatate dintre lucratorii din lume castigau mai putin de doi dolari pe zi, o proportie care a scazut la 25% in 2014. Totusi, 10% dintre muncitorii din lume au trebuit sa se multumeasca cu un venit cotidian inferior sumei de 1,25 dolari in 2014.
Pe acelasi subiect: