Romani care isi risca viata pentru salarii de zeci de mii de euro. Africa, pamantul fagaduintei, cu arma la tampla
Piata de munca din Africa este din nou in atentia romanilor ca pe vremea comunismului si atrage mii de specialisti. Cei care au experienta in telecomunicatii, constructii sau petrol sunt angajati de corporatiile care au inceput ofensiva pe un continent foarte populat si cu o piata uriasa, inca neexplorata. Ai nostri accepta sa munceasca in conditii foarte periculoase, pentru 10.000 de euro pe luna.
Domnul Marius Cliseru s-a angajat in capitala Libiei, Tripoli. Va fi responsabil de achizitii intr-o mare companie care construieste ansambluri rezidentiale, drumuri si cladiri guvernamentale. A acceptat oferta chiar daca Libia este o zona activa de conflict, iar fortele guvernamentale nu controleaza tot teritoriul dupa rasturnarea regimului Gaddafi.
"Bengazi este mai departe de Tripoli decat este Bucurestiul de Ucraina. Lupte sunt, nu cu aceeasi intensitate. Teama este firesc sa ne fie. Ne ducem pentru a ne oferi noua si familiei o siguranta pentru ziua de maine", explica Marius Cliseru.
In Libia sunt cautati specialisti in constructii si petrol, pentru salarii care incep de la 5.000 de euro. In Nigeria, Angola sau Botswana angajatii romani primesc de la 6.000 la 12.000 de euro si sunt cautati cei specializati in telecomunicatii, petrol si constructii.
Din pacate, in multe tari siguranta oamenilor este aproape zero. Asa ca romanii care lucreaza acolo sunt insotiti de agenti de paza.
"Angajatii sunt escortati de pe aeroport. Investitiile in securitate pentru cetatenii straini sunt foarte mari, ei isi dau seama, daca exista prea multe cazuri de rapiri, posibilitatea ca ei sa-si aduca angajati din Europa scad considerabil", spune Elena Antoneac, specialist in resurse umane.
Si totusi riscurile exista. In 2006, un roman, angajat al unei companii petroliere din Nigeria, a fost rapit impreuna cu alti 6 colegi straini, iar agresorii au cerut rascumparare. Acesta a fost eliberat dupa negocieri dificile cu rapitorii.
In 2012, in Kenya, fiul fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan, angajat consultant politic in Nairobi, a fost gasit mort in camera sa de hotel. Dan Muresan avea 32 de ani, iar cauza mortii sale nu a fost stabilita.
Potrivit unor estimari ale firmelor de resurse umane, in tarile africane muncesc aproximativ 10.000 de romani. Ai nostri sunt cautati mai ales pentru ca pe vremea lui Ceausescu tara noastra avea relatii stranse cu Africa, iar inginerii romani au pus umarul la constructia de drumuri, cladiri si infrastructura petroliera.
Pe acelasi subiect: