„In lunile noiembrie-decembrie, se desfasoara cea mai mare competitie, ca numar de inscrisi, si anume cea de asistenti in domeniul secretariatului. La aceasta competitie se pot inscrie persoane care nu au o facultate, dar care au lucrat in secretariat si trebuie sa faca dovada ca au o minima experienta de trei ani in acest domeniu. Este singura competitie la care se accepta doar studiile liceale”, a declarat, la videochatul incont.ro, Alin Ghizasan, manager de proiecte in cadrul Euroconcurs.
Astfel, pe 17 noiembrie s-a dat startul competitiei pentru asistenti in secretariat, care are deadline-ul pe 16 decembrie.
De asemenea, pe 23 noiembrie se deschide si competitia pentru asistenti in domenii precum statistica, finante/contabilitate, resurse umane si tehnologia informatiei, pentru care se pot depune aplicatii pana pe 22 decembrie.
Cum sa te angajezi?
Pentru a participa la preselectia pentru unul din aceste joburi trebuie sa-ti faci un cont pe
EPSO, site-ul oficial de recruatare al UE, unde trimiti CV-ul.
In cazul in care esti selectat, vei fi chemat la celelalte probe - Computer Based Tests (Verbal, Numeric, Abstract Reasoning si Situational Judgement).
Daca vei fi angajat pe una dintre pozitiile pentru care ai aplicat, vei avea un salariu de inceput de 2.400 de euro, la care se adauga si alte facilitati de cazare sau pentru familie.
“Procesul de selectie dureaza intre 5 si 9 luni, in functie de fiecare competitie. Salariul minim este de 2.400 de euro pe luna brut, la care se adauga cateva beneficii sau sporuri, daca te duci cu familia, daca ai copii, si se poate ajunge undeva la 17.000 de euro pe luna. Se ofera, totodata, sprijin financiar pentru chirie, care este mai mare la inceput si scade proportional cu timpul petrecut acolo. In cazul in care ai copii, se acorda si bani pentru plata gradinitei”, a explicat Alin Ghizasan.
Potrivit acestuia, selectiile pentru un job intr-o institutie UE nu impun o limita de varsta, dar se prefara tinerii pentru ca este mai usor de lucrat cu ei. Paradoxal, insa, majoritatea romanilor care ajung sa se angajeze sunt mai in varsta.
“Tinerii dau examenul o data, pica si dupa aceea nu vor sa mai auda. Pe cand persoanele care au deja o experienta si stiu ce vor sa faca iau lucrurile altfel, mult mai in serios, isi fac un plan, incep faza de pregatire de cateva luni de zile, dau examenul o data, de doua ori, de cinci ori pana intra. Pe cand tinerii vor acum, daca se poate, sa ajunga manager cu masina, cu birou, cu laptop”, a spus Ghizasan.