Una dintre cele mai cunoscute ocupatii din lume, reglementata si in Romania
Romanian Angel Appeal a inaintat Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor o propunere pentru reglementarea si organizarea ocupatiilor de bona si babysitter. Bona ar putea, astfel, sa ofere simultan, la domiciliul sau, servicii pentru cel mult sase copii de peste sase ani, scrie Mediafax.
Propunerea legislativa a organizatiei neguvernamentale face diferenta intre bona si babysitter, in sensul in care un babisytter este o persoana acreditata care poate acorda servicii de ingrijire si supraveghere la domiciliul copilului, in timp ce o bona ar putea sa asigure aceleasi servicii atat la domiciliul copilului, cat si la cel propriu.
Documentul inaintat Comisiei pentru Drepturile Omului prevede ca o bona poate sa ofere simultan, la domiciliul sau, servicii de zi pentru cel mult patru copii care au intre trei luni si sase ani, iar pentru copii care au peste sase ani o persoana cu o astfel de calificare va putea oferi simultan servicii pentru cel mult sase copii.
Romania numara peste 2.000 de bone
Reprezentantii Romanian Angel Appeal au precizat ca, in Romania, exista deja o retea de aproximativ de 2.000 de persoane calificate in meseria de bona sau babysitter si sustin ca reglementarea acestor ocupatii ar aduce beneficii atat familiilor cu copii mici, care ar avea garantia ca de copii lor se vor ocupa persoane pregatite si testate pshisologic anterior inceperii activitatii, cat si femeilor somere, care cu greu reusesc sa-si gaseasca de munca in Romania, dar si bugetului de stat, prin faptul ca aceste persoane nu vor mai lucra la negru, asa cum se intampla in 90% din cazuri, in prezent.
Initiatorii proiectului de act normativ propun ca bonele sa poata lucra ca persoane fizice autorizate sau cu contract individual de munca. In cazul in care ar opta pentru a lucra ca persoana fizica autorizata, plata acestora ar urma sa se realizeze pe baza de tarif orar.
In desfasurarea activitatii, bona sau babisytterul ar trebui sa funizeze cel putin urmatoarele servicii: ingrijirea si supravegherea copilului, hranirea acestuia, acordarea primului ajutor in caz de imbolnavire, accidentare, informarea reprezentantilor legali ai copilului cu privire la aparitia unor situatii deosebite si insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei sau sprijinirea acestuia pentru desfasurarea unor asemenea activitati, precum si realizarea de activitati in vederea dezvoltarii de abilitati de viata independenta, se mai arata in proiect.
In proiectul de propunere legislativa se mai prevede ca poate fi bona sau babysitter orice persoana care a implinit 18 ani si are capacitate deplina de exercitiu, a absolvit invatamantul obligatoriu, are o stare de sanatate buna atestata de medicul de familie, in mod obligatoriu, cel putin o data pe an si prezinta garantii cu privire la ingrijirea si supravegherea copiilor, evidentiate prin evaluare sociala si psihologica, realizata obligatoriu cel putin anual.
In cazul bonei care ofera servicii la domiciliu, ar trebui sa se asigure drept de folosinta asupra unei locuinte care acopera in mod corespunzator necesitatile de preparare a hranei, de igiena, supraveghere, odihna si spatiu ale utilizatorilor sai.
De asemenea, persoanele care ar dori sa aiba o astfel de meserie vor trebui sa faca dovada ca au urmat cursuri de formare, organizate de furnizori publici sau privati, autorizati de Autoritatea Nationala pentru Calificari sau ca detin un certificat care atesta evaluarea competentelor de babysitter.
Romania Angel Appeal a precizat ca exista deja metodologia de formare pentru bona si babysitter, aceasta cuprinzand 120 de ore de pregatire teoretica si 240 de ore de practica.
Initiatorii propunerii legislative sustin si necesitatea organizarii unui registru national al bonelor si babysitterilor din Romania, precum si a unor birou national al bonelor si babysitterilor, ca departament in cadrul Directiei Protectia Copilului din Ministerul Muncii.
Totodata, initiatorii sustin ca proiectul de lege nu implica o diminuare a veniturilor de stat, deoarece implementarea acestuia ar reduce fenomenul de munca la negru, prin stimularea persoanelor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu de a intra in legalitate si, pe cale de consecinta, se va ajunge la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor.
In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca, in prezent, salariul mediu lunar al unei bone sau al unui babysitter este de 1.100 de lei, iar acest venit net determina un cost lunar total cu plata acestui salariu in valoare de 1.850 de lei atat pentru cazul in care bona este angajata cu contract individual de munca, cat si pentru cei care sunt persoane fizice autorizate.
Parlamentarii prezenti la dezbaterea de marti in care a fost prezentat acest proiect au sustinut necesitatea reglementarii acestui domeniu, solicitand insa completarea proiectului cu standardele de calitate pentru astfel de servicii, dar si cu alte elemente tehnice care, in prezent, fac anumite prevederi neclare, in opinia lor.
La dezbateri a participat si adjunctul Avocatului Poporului Ionel Oprea, care a apreciat ca proiectul vine intr-un moment foarte bun, pentru ca, in opinia lui, stimuleaza crearea de noi locuri de munca, aduce noi venituri la bugetul de stat, dar este si in interesul superior al copilului.
Pe acelasi subiect: