In biroul mediatorului, au ajuns reprezentantii a doua societati comerciale din Iasi. Cei de la o firma de amenajari interioare au de incasat 30.000 de lei.

In Timisoara, doi tineri au intrat in sedinta dupa ce, la birtul din sat s-au batut, iar unul dintre ei l-a injunghiat pe celalalt. Mediatorul ii poate ajuta sa se inteleaga asupra despagubirilor acordate de agresor victimei.

"Eu am venit cu ideea sa mergem la mediator. Este mai rapid, mai ieftin. Cele doua parti au ajuns la o intelegere. Victima si-a retras plangerea", explica Ioan Vidu, avocatul agresorului.

Rolul mediatorului este acela de a solutiona conflictele intre doua sau mai multe parti, pe cale amiabila. Conditia e sa ramana impartial. Orice absolvent de studii superioare poate ajunge mediator dupa ce face un curs de specialitate care nu dureaza mai mult de o luna de zile.
 
De la 1 august 2013, medierea este obligatorie. In Romania, conform datelor oficiale, sunt aproape 7.500 de mediatori autorizati. Avocatii nu vad insa cu ochi buni acest lucru, mai cu seama cand lipsa clientilor se simte la buzunar.

O sedinta de mediere dureaza o ora sau doua, iar costurile pornesc de la 300 de lei, insa urca in functie de caz. Legea spune ca, inainte de a ajunge la proces, partile care nu se inteleg trebuie sa mearga la mediator. In Romania, un judecator are de solutionat 1.000 de dosare pe an.