Daca te numeri printre cei care au studii in domeniu, sau esti, pur si simplu, pasionat de computere si de Internet (pentru ca, de cele mai multe ori, conteaza mai mult ceea ce stii sa faci si mai putin ce diplome ai) si stii cam tot ce se poate face pe un calculator, esti norocos.
Firme mari precum Adobe, Microsoft, Dell, HP, IBM sau Gameloft, ca sa dam doar cateva nume sonore in domeniu, au anuntat ca fac angajari in Romania, in perioada urmatoare.
Acestora li se adauga si numeroase firme romanesti de suport sau de dezvoltare de solutii software, care, de asemenea, au nevoie specialisti in domeniu.
De exemplu, The Red Point, companie IT cu capital integral romanesc, care dezvolta solutii software pentru management universitar, se afla intr-un amplu proces de cautare a unui numar de 250 de specialisti.
Compania furnizeaza aplicatii, solutii si servicii IT personalizate, cum ar fi dezvoltarea de expertize pentru o serie de aplicatii si limbaje de programare complexe sau parteneriate strategice initiate si consolidate cu jucatorii din piata solutiilor de software si hardware.
Potrivit reprezentantilor firmei, compania este implicata intr-o serie de proiecte de amploare avand parteneri precum Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, universitati prestigioase din tara si Agentia Nationala a Fortei de Munca.
Marile companii in domeniu au anuntat o prezenta masiva si la targul de cariera
Angajatori de Top,
care va incepe maine, in Bucuresti. Joburile oferite in cadrul targului pleaca de la oferte pentru tineri la inceput de cariera si ajung la experti in sisteme de programare.
Dell Services, de exemplu, va lansa in cadrul targului proiectul „Zilele portilor deschise”, unde candidatii au ocazia sa se inscrie, iar cei selectati vor fi invitati la sediul companiei pentru a interactiona direct atat cu mediul de lucru, cat si cu oamenii care fac parte din organizatie.
Reprezentantii companiei ii sfatuesc pe candidatii interesati „sa fie flexibili, sa aiba curajul sa isi asume deciziile luate si sa fie deschisi spre cele mai noi tehnologii”.
Totodata, unul din workshopurile organizate in cadrul targului este „Piata de IT&C din Romania”, obiectivul acestuia fiind de a contura o imagine de ansamblu asupra oportunitatilor de cariera oferite in acest moment de industria IT&C.
In timpul workshopului vor fi analizate comparativ tipurile de proiecte care pot fi dezvoltate in domenii diferite ale industriei: gaming, IP testing, dezvoltare de software si vor fi detaliate planurile de recrutare ale celor mai activi angajatori din industrie.
Cat priveste salariile practicate in industrie, desi se observa o stagnare, comparativ cu anii trecuti, acestea se mentin printre cele mai ridicate din Romania. De la 500-700 de euro pentru incepatori sau pentru testeri de jocuri pe calculator, salariile in domeniu ajung si la 5.000 de euro, pentru specialistii supracalificati.
Potrivit unui studiu realizat, la inceputul anului, de o companie specializata in recrutarea in IT, cele mai mari salarii in domeniu depasesc 5.000 de euro, pentru un Chief Information Officer, si se incadreaza intre 1.600 si 3.300 de euro, pentru un IT Manager sau un Chief Technical Officer, intre 450 si 850 de euro, pentru un tester, sau intre 500 si 1.500 de euro, pentru un web designer.
Un programator poate incasa intre 700 si 1.500 de euro, un analist IT, intre 700 si 1.600 de euro, iar un software arhitect, intre 1.800 si 2.500 de euro.
Numarul mare de locuri de munca vacante si salariile peste medie sunt determinate si de faptul ca Romania este una dintre cele mai dinamice tari din regiune, in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologica.
Potrivit unui clasament realizat de Deloitte, Romania ocupa locul patru intr-un top care reuneste cele mai dinamice 50 de companii de tehnologie din Europa Centrala, clasament in care este prezenta cu sapte firme autohtone.