Mai aproape de noi, Bulgaria pare sa se descurce mai bine decat Romania, dar si Turcia, angajatorii din cele doua tari sustinand ca au intentii serioase de a face recrutari de personal in ultiemele luni ale anului.
De partea cealalta, portile catre Grecia si Italia s-au inchis, situatie de inteles avand in vedere problemele financiare cu care se confrunta cele doua state europene.
Noul val al crizei i-a facut inclusiv pe angajatorii din China si India sa-si reviziuasca in scadere estimarile privind incadrarile de personal, ca urmare a incertutudinii economice care planeaza asupra intregii lumi.
“Asemeni pietelor financiare, piata muncii trece printr-un proces de ajustare continua la o noua stare de normalitate, insa acest lucru presupune traversarea unor stari de turbulenta. Trecerea prin aceste etape de balans este dificila pentru angajatori, insa majoritatea sunt precauti in privinta angajarilor”, explica Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al ManpowerGroup.
Potrivit acestuia, perspectivele de angajare in scadere ale angajatorilor indieni se datoreaza partial cererilor scazute din Statelor Unite, in conditiile in care Statele Unite genereaza aproape 60% din cifrele de afaceri obtinute in industria IT din India.
Concomitent, perspectivele de angajare din China se afla in scadere pentru al patrulea trimestru consecutiv, pe masura ce angajatorii – in special cei care detin afaceri mici – se confrunta cu costuri din ce in ce mai ridicate cu forta de munca.
In Europa, Grecia si Italia pun frana la angajari, Germania si tarile nordice salveaza continentul
In Europa, cele mai puternice planuri de angajare se manifesta in Turcia, Norvegia si Bulgaria, iar cele mai slabe in Grecia si Italia, unde previziunea de angajare ajunge la valori descurajante, intrucat optimismul angajatorilor este intr-un declin continuu.
Previziunea neta de angajare din industria prelucratoare s-a estompat fata de trimestrul anterior in 18 dintre cele 21 de tari din regiune. O exceptie demna de luat in seama este Germania, unde angajatorii anticipeaza cel mai puternic ritm al angajarilor din ultimii trei ani.
Angajatorii din Suedia si Norvegia preconizeaza ca vor incheia anul cu o ascensiune, raportand cele mai optimiste planuri de angajare din 2008 pana in prezent.
Totodata, optimismul ce caracterizeaza angajatorii din Turcia ramane stabil, in ciuda previziunii care scade comparativ cu trei luni in urma.
Noile paradisuri pentru angajari: Brazilia si tarile din Asia si Pacific
Angajatorii din Brazilia, Taiwan, India si Singapore raporteaza cele mai puternice planuri de angajare pentru trimestul al patrulea.
In regiunea America, angajatorii din toate cele 10 tari si teritorii participante la studiu raporteaza intentii de angajare cu valori pozitive in ultimul trimestru al anului. Ritmul temperat al angajarilor din Statele Unite ale Americii se asteapta sa se mentina atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de trimestrul al patrulea din 2010.
Cel mai activ ritm al angajarilor este anticipat in Brazilia, Panama si Columbia, in cea din urma cererea puternica de personal fiind alimentata de fluxul continuu de investitii straine, intrucat un numar tot mai mare de companii sunt interesate de o astfel de piata emergenta.
In Asia, planurile de angajare raman cele mai puternice in Taiwan, India si Singapore. Angajatorii japonezi, pe de alta parte, raporteaza cel mai slab ritm al angajarilor din regiune.
in ciuda unei scaderi vizibile fata de perioada similara a anului trecut, atat angajatorii din India cat si cei din China continua sa anticipeze un ritm activ al angajarilor pana la sfarsitul acestui an.
NOTA: Previziunea neta de angajare este valoarea obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 65.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 41 de tari si teritorii.
Citeste si: