Potrivit buletinului statistic european din decembrie, anul trecut lucrau la Comisia Europeana 620 de romani, ceea ce reprezinta 2,5% din totalui angajatilor CE.
Dintre acestia, majoritatea – 483, sunt femei. Pozitia cea mai inalta ocupata de cinci dintre romanii care lucreaza la CE este aceea de angajat in administratie gradul 14, ceea ce se traduce printr-un salariu care depaseste 14.000 de euro. Pentru aceasta pozitie, insa, trebuie sa ai cel putin zece ani de experienta.
Majoritatea romanilor angajati la Comisie sunt, insa, la inceput de cariera, asistenti sau functionari publici in administratie, cu salarii cuprinse intre 2.500 si peste 4.000 de euro.
Ce trebuie sa faci ca sa te angajezi intr-o institutie europeana?
In primul rand, trebuie sa-ti faci un cont pe site-ul oficial de recrutare al Uniunii Europene – EPSO (European Personnel Selection Office) si sa urmaresti competitiile pe care institutiile europene le desfasoara de-a lungul anului.
EPSO ofera o gama larga de oportunitati de cariera pentru absolventii de studii universitare in domenii precum administratie, drept, finante, audit, economie, comunicare, stiinte sociale sau stiinte exacte.
In general, EPSO organizeaza competitii pentru administratie publica europeana, comunicare si drept, in lunile martie-aprilie, pentru lingvisti si traducatori, in iunie-iulie, si pentru asitenti, in noiembrie-decembrie.
Pe posturile de asistenti se pot angaja si persoane fara studii superioare, motiv pentru concurenta este foarte mare, dar recrutarea se face in functie de vechimea pe un post similar, nu mai putin de trei ani.
Cum aplici pentru un job?
1. Creaza-ti un cont personal pe site-ul oficial
EPSO - www.eu-careers.eu.
Atentie! Daca ai mai multe conturi, esti descalificat.
2. Verifica daca esti eligibil pentru competitia la care vrei sa aplici citind documentul oficial
emis pentru acea competitie – Notice of Competition.
3. Aplica online pe site-ul oficial EPSO atunci cand se lanseaza competitia si respecta
deadline-ul stabilit. Aplicatia online consta in introducerea in sistem a CV-ului si in complerarea unei motivatii personale.
4. Citeste cu mare atentie regulile generale EPSO pentru competitiile europene, inainte de a
completa formularul online.
Etapele recrutarii:
O competitie pentru ocuparea unui post intr-o institutie europeana contine doua etape:
1. O etapa de preselectie, care se da pe computer, contra conometru (computer based test), in tara de origine, si care testeaza abilitatile de rationament verbal, calcul matematic si abstract, precum si capacitatea de gandire situationala.
2. Daca treci de etapa de preselectie, esti chemat la Bruxelles, unde intri intr-un centru de evaluare (toate costurile de deplasare si cazare sunt suportate de UE). Aici vei avea de sustinut o proba scrisa care consta intr-un studiu de caz din domeniul tau de specialitate, un exercitiu de grup in care se testeaza abilitatile de prezentare si, in final, daca treci de toate acestea, mergi la interviu, fata in fata cu comitetul de selectie.
Important! Evaluarile vor fi sustinute intr-una din limbile engleza, franceza sau germana pe care trebuie s-o cunosti in stadiu avansat.
Ce salariu poti sa castigi?
Domeniile in care poti sa te angajezi sunt administratie (AD) si asistenti (AST), iar salariile variaza in functie de grade, care se obtin in functie de vechime.
Venitul lunar se compune din salariul de baza, la care se adauga o serie de alocatii.
De exemplu, salariul de baza pentru un asistent cu gradul 1 (AST 1) porneste de la 2.556 euro, in timp ce un asistent cu gradul 3 (AST 3) castiga 3.273 de euro. Salariul de baza al unui administrator de gradul 5 (AD 5) incepe de la 4.190 de euro.
Salariul maxim la care poate ajunge un administrator cu gradele 11 sau 12 (AD 11, AD 12), care ocupa, in general, functii de directori, experti sau inspectori, depaseste 17.000 de euro pe luna.
Pachetul salarial mai include si un sistem de alocatii suplimentare - alocatia pentru locuinta, alocatia pentru copiii aflati in intretinere, alocatia scolara, indemnizatia de expatriere, alocatia anuala de calatorie in tara de origine, precum si alte prestatii.
Sursa informatiilor: Euroconcurs.ro