Cele mai căutate joburi în 2018. Domeniul cu cea mai mare creștere a cererii și a ofertei față de anul trecut este și cel mai bănos
Afaceri, birou, angajati, interviu, joburi
Aproape 3,5 milioane de CV-uri au fost depuse în 2018 de către candidaţii activi pe platforma de recrutare online eJobs.ro, cei mai mulţi dintre ei căutând un job în vânzări, contabilitate şi resurse umane.
Potrivit unei analize a portalului de recrutare, domeniul care a atras cele mai multe aplicări - aproape 700.000 - la fel ca şi anul trecut a fost cel de vânzări.
Următoarele domenii în preferinţele candidaţilor au fost contabilitatea, care a adus angajatorilor peste 400.000 de CV-uri, şi resursele umane - sector care a reuşit să strângă aproape 200.000 de aplicări în 2018.
Topul celor mai căutate domenii de către candidaţi continuă cu serviciile externalizate de tip call-center, back-office, transport şi logistică, administraţie şi horeca, banking, juridic şi IT&software.
“Interesul candidaţilor pentru anumite zone de activitate şi pentru anumite joburi este relativ similar cu cel de anul trecut. O surpriză plăcută faţă de anul trecut este creşterea înregistrată de IT&software, atât în ceea ce priveşte numărul de candidaţi care au căutat un job în această industrie, cât şi numărul de joburi postate de angajatori. A ieşit, în schimb, din top sectorul cazinouri şi jocuri de noroc”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Potrivit Institutului Național de Statistică, domeniul IT este și cel mai bănos din România, salariul mediu depășind 6.000 de lei.
Alte domenii pentru care companiile au căutat masiv angajaţi anul acesta au fost transporturile, alimentaţie şi horeca, back office, producţie, construcţii sau inginerie.
În ceea ce priveşte oraşele cele mai active din punctul de vedere al angajărilor, cea mai efervescentă a fost piaţa din Capitală, pentru care angajatorii au scos la bătaie peste 42.000 de locuri de muncă, anul acesta. Pe locul al doilea, dar la o distanţă semnificativă, se află Cluj-Napoca, cu 8.276 de anunţuri, urmat de Iaşi (4.662), Timişoara (4.352) şi Braşov (3.549).
În schimb, cele mai puţine oportunităţi de angajare au apărut pentru candidaţii din Bârlad, Sinaia, Mangalia, Câmpina şi Mioveni - fiecare dintre acestea având 58, 59 sau 60 de locuri de muncă scoase pe piaţă.
Conform studiului, cei care şi-au dorit un loc de muncă în afara ţării au avut la dispoziţie aproape 2.400 de opţiuni, destinaţiile care au venit cu cele mai multe oferte fiind Marea Britanie, Germania, Franţa, Belgia, Italia şi Olanda.
“La nivel naţional, zonele cele mai fierbinţi din punctul de vedere al angajărilor sunt şi cele care înregistrează cele mai mari medii salariale, pe aproape toate domeniile, poziţiile şi nivelurile de vârstă şi experienţă, după cum arată Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs. De aceea, corelaţia era în mare măsură predictibilă - cu cât avem mai multe investiţii şi afaceri deschise într-un oraş sau într-o anumită regiune a ţării, cu atât creşte numărul de locuri de muncă, dar şi pragurile salariale”, mai spune Bogdan Badea.
În 2018, pe eJobs.ro aproape 100.000 de anunţuri de angajare au fost postate de companii. Pentru acestea, au existat aproximativ 3,5 milioane de candidaţi care şi-au depus CV-ul.
Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare lansată în România. eJobs România aparţine companiei Ringier Romania, parte din Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. eJobs.ro are un număr de peste 3,9 milioane de CV-uri, mai mult de 2 milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic şi o bază de emailing de peste 1,3 milioane de potenţiali candidaţi.
Pe acelasi subiect: