Cat castiga strainii care vin sa predea in scolile din Romania
Intr-un sistem de invatamant in care dascalii dezerteaza pe capete din cauza salariilor mici, vin strainii sa ii ajute pe copiii nostri sa invete engleza, spaniola sau chineza. Este un castig extraordinar pentru elevi sa invete limbi straine direct de la nativi. La randul lor, voluntarii sunt platiti de diversele organizatii prin care au venit sau, in cazul Peace Corps, de statul american. Acestia au parte de experiente de neuitat, mai ales la sate.
Kelly Foster a venit tocmai din Alaska sa predea engleza in comuna Focuri, din Iasi. Copiii sunt incantati de lectiile cu ea.
"Cand preda o lectie ea ne face desene ca sa intelegem mai bine", spune Andreea Cojocaru, una dintre elevele sale.
Statul american ii da lunar 200 de euro, iar de un an fata sta la gazda, in sat. A ajuns aici datorita directoarei scolii, care a stiut sa se orienteze pe internet. "Am accesat site-ul organizatiei Corpul Pacii si am solicitat prezenta unui voluntar american la noi", povesteste directoarea, Ionela Pentiuc.
Si la Botosani, Mattew Grant din Los Angeles preda engleza in comuna Vladeni. "Imi aminteste de satul meu cand eram mic, America rurala a fost la fel, dar acum 50 de ani", spune profesorul.
Intr-un colegiu din Craiova, preda spaniola un lector universitar din Malaga. "Elevii sunt destul de disciplinati, foarte respectuosi si asta face diferenta fata de Spania", afirma profesorul profesor Francisco Roque Luque Lopez.
Acesti dascali au venit datorita unui acord intre guvernele Romaniei si Spaniei. La alt liceu din oras preda chineza Xu Chang, de la Institutul Confucius din Beijing. Elevii sunt fascinati de cultura asiatica, dar si de perspectiva de a gasi apoi o slujba buna, tocmai datorita acestui atu: cunoasterea limbii chineze.
Nu in ultimul rand, si profesorii beneficiaza de avantaje: americanii, de exemplu, dupa doi ani petrecuti in Romania, primesc cate 12.000 de dolari.