Bonele, menajerele si gradinarii intra in legalitate. Modalitatea prin care parlamentarii vor sa fiscalizeze serviciile la domiciliu prestate la negru
Aveti oameni care va ajuta prin gospodarie, pe care ii platiti, fara un contract legal? Trebuie sa stiti ca senatorii au adoptat, joi, o initiativa legislativa prin care doresc fiscalizarea serviciilor la domiciliu. Indiferent ca vorbim despre bona, menajera, instalator, electrician sau gradinar, acestia ar putea fi platiti cu bonuri valorice si nu cash.
Odata cu aplicarea legii, toti cei care presteaza servicii la domiciliu, ocazional sau sezonier, cum sunt bonele, menajerele, instalatorii sau gradinarii, ar urma sa primeasca asa numitul tichet de servicii.
Acestea vor trebui cumparate de angajatori de la Directia Fiscala. Un bon valoreaza 10 lei. Asta inseamna ca la un serviciu prestat de 100 de lei, veti plati in loc de bani, 10 tichete. De ce? Pentru ca fiscul sa dea inapoi prestatorului de serviciu aproximativ 85 de lei. Restul banilor raman la stat pentru asigurarile de sanatate si pensie.
"Practic, fiscalizam o munca la negru, persoana care beneficiaza de sistem urmeaza sa fie asigurata", sustine deputatul PNL Cristina Pocora.
Aceste tichete NU vor putea fi utilizate la cumparaturi. Oamenii care le vor folosi nu par foarte incantati de idee.
„Pentru ca am prea mult timp la dispozitie, merg la ANAF, cumpar bonuri valorice de 10 lei bucata, cu bonurile valorice o platesc pe Ionica, menajera, sau Ion instalatorul, sau Gheorghe electricianul. Acestia, la randul lor, se duc la ANAF sa deconteze bonurile si sa retina taxe si impozite. Si uite-asa, noi, sclavii moderni, mai cotizam cu timpul si banii nostri”, se plange o femeie.
In lipsa noii legi, exista solutii pentru cei care vor sa angajeze prestatori de serviciu in mod legal.
Pot incheia un contract individual cu persoana care-i solicita serviciul. In acest caz, angajatorul plateste toate darile catre stat, iar din salariu se retine un impozit de 16%. De pilda, la un contract lunar de 2.000 de lei, doar putin peste 1.400 ajung la angajat.
A doua varianta este un contract de prestari servicii. Pentru asta, menajera sau bona trebuie sa fie persoana fizica autorizata si sa fi urmat niste cursuri de calificare. In acest caz, ea este cea care plateste toate darile catre stat. Aici la un contract de 2000 de lei, ii ramin celui care munceste 1400 de lei.
In fine, exista si varianta angajarii unei firme specializate."In baza contractului de munca platesti 16% impozit, care se retine la angajator si restul taxelor: cas-ul, somajul, etc...", explica Adrian Dragnea, administrator la o firma de curatenie.
E si varianta aleasa de doamna Anca, angajata de doi ani la o firma de curatenie din Capitala.
"Muncesc legal pentru ca am o varsta si o sa vina data pensionarii si sa ies in regula", spune Anca Milea.
Legiutorii estimeaza ca in Romania 700.000 de persoane presteaza acum astfel de servicii la domiciliu, fara forme legale. Ei sustin ca prin aceste tichete, veniturile la buget ar creste cu 150 de milioane de euro anual.
Legea va trebui sa treaca si de Camera Deputatilor.
Mai multe despre:
#munca la negru#contributii sociale
Pe acelasi subiect: