Bone europene. Somerele urmeaza cursuri de specializare pentru "un pasaport de munca in strainatate"
Ca sa poata ingriji copii in strainatate, o multime de femei fara locuri de munca din Arad s-au inghesuit sa obtina o diploma de bona europeana. Cursurile sunt gratuite, asa ca locurile la scoala specializata intr-o astfel de pregatire serioasa s-au epuizat inca din prima zi de inscrieri. Un atestat international valabil in aceasta calificare este un pasaport pentru munca, oriunde in Europa.
Doamna Maria are 60 de ani, o fata maritata la casa ei, si ingrijeste cu rabdare si dragoste un nepotel, pe Silviu, un pusti nazdravan , greu de stapinit. Daca de cuvantul parintilor mai stie, pe bunici nu ii asculta deloc, spune femeia, mai in gluma, mai in serios.
Altfel vor sta insa lucrurile, dupa ce bunica va invata la scoala de bone cum sa comunice cu baietasul, fara sa-l pedepseasca aspru, atunci cand e neascultator. In plus, ea ar vrea sa castige, dupa aceea, un ban in plus, ca dadaca pentru alti copii.
La cursurile respective, locurile s-au terminat in citeva ore. Se pot inscrie doar femeile cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, care nu au un loc de munca si sunt perfect sanatoase. La aceasta scoala, vor preda profesori specializati si psihologi, iar "elevele" vor face apoi si practica printre copiii din gradinite.
550 de femei din tara au urmat deja acest curs de bone si mai bine de jumatate au reusit sa-si gaseasca apoi un loc de munca. In orasele mari si in Capitala, o astfel de slujba se plateste cu un salariu intre 700 si 2.000 de lei pe luna.
In Vest, o bona castiga intre 500 si 1.000 de euro pe luna.