Atestatul profesional, sansa celor 50.000 de tineri romani sa-si gaseasca un job
50.000 de tineri au intors spatele examenului de Bacalaureat anul asta. In procente, ei reprezinta 25% din absolventii generatiei 2013. Si totusi, ce alternativa au daca nu vor sa ramana pe banii parintilor? Unii pot incerca sa-si gaseasca un drum pe baza atestatului profesional pe care il primesc la terminarea celor 12 clase. Angajatorii le atrag atentia ca hartia le deschide o usa, dar nu-i ajuta sa razbeasca in viata.
Elevii care termina un liceu bilingv primesc un atestat profesional care dovedeste ca au studiat intensiv intr-o limba de circulatie internationala. In Bucuresti acestea sunt Miguel de Cervantes pentru spaniola, George Cosbuc pentru engleza, iar Goethe pentru germana. Absolventii pot avea prioritate daca vor sa se angajeze ca traducatori sau asistenti manageri intr-o companie internationala.
Atestatul profesional arata calificarea pe care tinerii o au intr-o anumita specializare si, uneori, joaca un rol decisiv in obtinerea unui job. Cei mai multi agenti economici cer insa ca documentul sa fie insotit si de diploma de bacalaureat. Iar acest lucru este valabil si pentru tinerii care au studiat intensiv informatica.
Ceva mai usor le este absolventilor de licee tehnice si tehnologice. Andreea, de exemplu, lucreaza ca ospatar, dar poate mai mult pe baza documentului eliberat de scoala. ''Pot sa devin sef de sala, pot cere marire de salariu'', spune tanara.
La Colegiul Economic Viilor, in functie de profilul ales, elevii primesc atestate pentru sase specializari.
In ceea ce-i priveste pe cei care nu reusesc sa treaca de examenul de Bacalaureat si nu au niciun atestat profesional, ei pot incerca sa urmeze cursurile unei scoli postliceale.