Potrivit Calculatorului de salarii, serviciu oferit de site-ul de recrutare Myjob, daca un manager general castiga cel mai bine in Bucuresti, respectiv cu mult peste 1.000 de euro, venit comparabil cu cel din Cluj sau Timisoara, in cazul soferilor lucrurile nu stau deloc la fel.
De exemplu, venitul cel mai mare il are un sofer din Constanta cu peste cinci ani de experienta, respectiv 550 de euro pe luna, urmat de Iasi – 500 de euro si de Brasov – 450 de euro.
Soferii din Capitala au un venit mediu lunar de 400 de euro, ca si cei din Cluj, in timp ce in Timisoara aceasta meserie se remunereaza cu 350 de euro pe luna.
Daca esti inginer constructor, cel mai bine esti platit in Bucuresti si Timisoara, cu peste 1.000 de euro, pentru o vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani.
In Cluj si in Brasov, constructorii castiga lunar in medie 900 de euro, in timp ce la Iasi, media salariala pentru ingienri este de 850 de euro, pentru acelasi nivel de experienta.
In cazul analistilor programatori, Capitala plateste cel mai bine, intre 750 si 1.000 de euro, in functie de experienta, pentru ca salariile in acest domeniu sa scada substantial in celelalte orase. De exemplu media salariala in Iasi pentru aceeasi meserie este de 600 de euro, in Timisoara, de 650 de euro, iar in Constanta, de 550 de euro.
Lucrurile se schimba daca lucrezi in comert. Vanzatorii castiga cel mai bine in orasele turistice, respectiv Brasov si Constanta, intre 450 si 500 de euro, urmate de Iasi, Timisoara si Bucuresti, cu 300-350 de euro.
Agentii de vanzari, in schimb, castiga cel mai mare salariu in Brasov – 550 de euro, si cel mai mic in Iasi – 450 de euro.
Analiza salariilor medii castigate in diverse orase releva si faptul ca de multe ori salariile celor cu studii medii le depasesc pe cele ale angajatilor cu diploma de licenta.
De exemplu, daca salariul mediu pentru electricienii cu 3 pana la 5 ani experienta din Bucuresti este de 646 euro, economistii cu acelasi nivel de experienta castiga, in medie, 500 de euro, la fel ca un inginer din productie.
Printre cele mai mici salarii castiga, de asemenea, functionarii administrativi – 384 euro, profesorii - 393 de euro si medicii primari – 429 euro.
Salariatii din Brasov, Timis si Bucuresti castiga mai mult decat in anul anterior
Salariatii din Brasov, Timis si Bucuresti sunt singurii carora salariile medii nete le-au crescut in 2010 fata de nivelul inregistrat in anul precedent, conform datelor Institutului National de Statistica.
Astfel, salariile brasovenilor s-au majorat cu peste 9%, in timp ce in Timis si in Bucuresti salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%.
Angajatii din Capitala au in continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe luna. Bucurestenii sunt urmati in top de salariatii din judetele Sibiu si Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei.
De cealalta parte, cele mai severe scaderi salariale s-au inregistrat in Calarasi, unde veniturile lunare s-au diminuat cu peste 15%, pana la numai 952 de lei. Cel mai mic salariu mediu din Romania, de 933 de lei, este incasat de angajatii din judetul Covasna.
NOTA: Calculatorul de salarii, oferit Myjob, ia in calcul salariile introduse in sistem de utilizatorii site-ului, facand o medie in functie de profesie, vechime si oras de provenienta.