De ce sunt nemultumiti angajatii romani?
Tot mai multi angajati romani sunt nemultumiti de locul lor de munca. Cel mai frecvent, acestia se plang de faptul ca trebuie sa stea peste program fara sa fie platiti suplimentar. Desi in contractul individual de munca acesta este unul dintre primele elemente specificate, rareori programul fix este respectat, scrie Business Magazin.
Aceasta a devenit o problema abia dupa ce angajatorii au inceput sa nu mai plateasca orele suplimentare petrecute la birou.
”Daca in contractul individual de munca se mentioneaza ca programul de lucru normal este de opt ore pe zi, a solicita salariatului sa se prezinte la serviciu in alt interval orar necesita incheierea unui act aditional la contractul de munca, in care sa se prevada expres faptul ca salariatul este supus unui program de lucru inegal”, precizeaza Iulian Patrascanu, managing partner in cadrul casei de avocatura Fine Law, Patrascanu &Associatii.
O alta greseala frecventa pe care o fac angajatorii este legata de modul in care desfiinteaza un loc de munca. In aceasta capcana au cazut multe companii in ultimii doi ani, de cand s-a dezlantuit valul de concedieri. Premiasa de la care au plecat este corecta - un om poate fi concediat fara repercusiuni sau explicatii adiacente atunci cand postul pe care lucreaza este desfiintat. Dar si desfiintarea se face tinand seama de anumite reguli, avertizeaza specialistii in legislatia muncii.
”In cazul in care angajatorul doreste desfiintarea unui anumit post pentru motive economice, iar in societate exista mai multe posturi similare, alegerea postului ce se va desfiinta nu trebuie sa fie aleatorie, ci trebuie avute in vedere criterii subiective, cum ar fi daca salariatul este unic intretinator de familie, dar si de performanta profesionala, caz in care este nevoie de o testare a tuturor salariatilor de pe acele posturi”, subliniaza Patrascanu.
Citeste mai multe despre greselile pe care le fac angajatorii pe www.businessmagazin.ro
Pe acelasi subiect: