Statul da 500 de euro copiilor, ca sa invete! Evaluari din 2 in 2 ani si bac la doua limbi straine, noutatile legii educatiei
UPDATE: Toti copiii vor primi la nastere 500 de euro! Bani pe care nu ii vor putea scoate din contul infiintat de stat decat dupa varsta de 16 ani si numai pentru a-i folosi pentru educatie. Executivul a aprobat, astazi, intr-o sedinta speciala de Guvern, noul proiect al legii educatiei nationale, care aduce ca noutate trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, invatamantul obligatoriu de zece ani sau amenzi pentru parintii ai caror copii chiulesc de la scoala.
Potrivit proiectului de lege elaborat de Guvern, statul va infiinta, la nasterea fiecarui copil, un cont de 500 de euro, bani destinati educatiei. Contul va fi deschis la trezorerie si va fi alimentat din bugetul statului, prin Ministerul Muncii.
Parintii copilului, care platesc impozite pe venit la stat, pot dirija 2% din acest impozit catre contul copilului, in care mai pot depune si alte sume.
Pentru sumele depuse in contul pentru educatia copilului se va plati o dobanda anuala stabilita prin ordin al ministrtului finantelor publice.
Proiectul mai prevede ca doar titularul contului poate solicita scoaterea unor sume din contul pentru educatie, dupa varsta de 16 ani si doar cu acordul expres al parintilor.
In contul sumei solicitate, trezoreria va elibera vouchere pe numele solicitantului. Normele metodologice privind conditiile in care se folosesc banii vor fie elaborate in maximum un an de la publicarea legii in Monitorul Oficial.
Reprezentantii sindicatelor sunt circumspecti in ceea ce priveste alocarea acestor sume pentru educatie, in conditiile in care sistemul este subfinantat.
“Ar fi bine sa se dea acesti bani, dar noi ne-am invatat sa nu mai credem in basme. Ne-au mai promis si ca ne majoreaza salariile cu 50% si acum ne luptam in instanta pentru banii astia”, a declarat, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.
Alte modificari importante pe care le aduce noua lege a educatiei sunt trecerea clasei a noua la ciclul gimnazial, precum si sustinerea unei probe multidisciplinare la bacalaureat.
Astfel, proiectul de lege aprobat de Guvern prevede ca absolventii de clasa a XII-a vor sustine o proba scrisa transdisciplinara la limba si literatura romana si ambele limbi de circulatie internationala studiate in liceu, o proba scrisa la limba si literatura materna, precum si o proba scrisa transdisciplinara, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, la matematica si stiintele naturii (pentru profilul real), respectiv la stiinte socio-umane - istorie, geografie, economie, sociologie si psihologie (pentru profilul umanist).
Noul tip de bacalaureat va intra in vigoare din 2012, iar noile reguli de admitere la liceu, in 2013.
Proiectul de lege mai prevede ca elevii vor fi evaluati pe toata durata pregatirii, la finalul clasei pregatitoare, la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a si la bacalaureat, pentru a se vedea, in functie de varsta, cum au fost insusite anumite notiuni, rezultatele fiind trecute in Portofoliul educational.
O alta noutate adusa de proiectul adoptat astazi de Executiv este amendarea parintilor pentru chiulul copiilor. Astfel, in cazul in care copiii lipsesc de la scoala nemotivat, parintii vor fi amendati cu sume intre 100 si 1.000 de lei sau vor presta munca in folosul comunitatii.
Desi a fost in dezbatere publica trei saptamani, proiectul de lege starneste in continuare nemultumirea sindicatelor, care spun ca vor declansa greva generala de o zi, in data de 22 aprilie si se pregatesc pentru boicotarea anului scolar, daca proiectul va trece de Parlament in forma aprobata astazi de Guvern.
Cadrele didactice nu sunt de acord cu includerea clasei a IX-a in ciclul gimanzial, pentru ca, sustin ei, la finalul celor noua ani, elevul nu primeste competentele necesare. Sindicalistii reclama, totdata, eliminarea examenului de titularizare pe post sau asigurarea de catre stat a fondurilor per elev in mod egal, atat pentru invatamantul de stat, cat si pentru cel privat.
Cabinetul anterior, condus tot de premierul Emil Boc, dar cu Ecaterina Andronescu ministru al Educatiei, si-a asumat raspunderea, in septembrie, pe un alt proiect de lege, pe care, insa, Curtea Constitutionala l-a considerat necontitutional. Curtea a precizat atunci ca un proiect de o asemenea importanta nu poate trece prin asumare si ca necesita dezbatere parlamentara.
Proiectul aprobat luni de Guvern va fi dezbatut in Paralment in procedura de urgenta.
Pe acelasi subiect: