Sindicatele si patronatele decid astazi cat si de unde se va taia!
Organizatiile sindicale si cele patronale, precum si reprezentanti ai Guvernului, se intalnesc astazi, in plenul Consiliului Economic si Social (CES), pentru a definitiva scrisoarea catre FMI, care contine masurile de austeritate stabilite de Guvern. Dupa protestele vehemente ale sindicatelor, legate de taierile de salarii si pensii propuse de Executiv, presedintele Traian Basescu a lasat la latitudinea partenerilor sociali sa stabilesca modalitatile de reducerea a cheltuielilor, precizand ca in cazul in care sindicatele vin cu alte propuneri, acordul cu Fondul ar putea fi renegociat.
Marile centrale sindicale s-au intalnit de mai multe ori saptamana trecuta, pentru a gasi solutii alternative la taierea salariilor si a pensiilor.
Astfel, sindicatele vor ca reducerea de 25% sa fie facuta pe fondul de salarii, si nu pe salarii, individual, prin diminuarea unor sporuri, a unor stimulente, inclusiv cu zile de concediu fara plata sau disponibilizari.
De asemenea, sindicatele vor sa inghete pensiile si, ca alternativa la diminuarea acestora, sa se introduca o noua grila de impozitare progresiva, in trei trepte de venituri. Astfel, pana in 1.500 de lei, pana in 3.000 lei si peste 4.500-5.000 de lei impozitarea sa creasca progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%.
Pe de alta parte, Alianta Confederatiilor Patronale (ACPR) a anuntat ca va aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES, doar daca Guvernul va accepta un set de masuri, care ar permite inghetarea pensiilor sub 1.000 lei, una dintre propuneri fiind elaborarea pana la 1 iunie a unei legislatii pentru controlul evaziunii fiscale.
Alte cereri sunt legate de externalizarea serviciilor, precum cele ale Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate sau ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si de asigurarea conditiilor pentru atragerea a 30% din fondurile structurale in acest an. ACPR considera ca disponibilizarea a 1.000 de angajati ar fi suficienta pentru a reduce birocratia in acest domeniu.
"Cerem restructurarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat in doua luni. Daca toate aceste masuri ar fi adoptate, s-ar asigura indeplinirea conditiile impuse de FMI legate de tinta de deficit, astfel incat pensiile sub 1.000 de lei sa nu mai fie reduse cu 15%. In plus, credem ca este necesar ca toate masurile de austeritate sa aiba un orizont de timp stabilit, sa nu ramana tot timpul", a declarat purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon, citat de Mediafax.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au obtinut aprobarea pentru un deficit bugetar de 6,8%, dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor.
Ce este Consiliul Economic si Social (CES) si care este rolul sau?
CES este o structura tripartita, formata din 45 de membri (15 de la sindicate, 15 de la patronate si 15 reprezentanti ai Guvernului), cu rol consultativ pentru initiatorii de acte normative (Guvern si Parlament).
CES poate analiza situatia economica si sociala a tarii si poate face propuneri Guvernului si Parlamentului, privind restructurarea si dezvoltarea economiei nationale, relatiile de munca si politica salariala, protectia sociala si ocrotirea sanatatii, invatamantul, cercetarea si cultura sau politicile monetare, financiare, fiscale si de venituri.
Desi proiectele de acte normative din aceste domenii trebuie sa treaca obligatoriu prin CES spre a fi avizate, niciun act aprobat anul trecut de Guvern nu a trecut anul trecut prin aceasta structura.
Presedintele Traian Basescu a cerut premierului Emil Boc sa nu semneze scrisoarea catre FMI decat dupa ce aceasta primeste avizul CES.
Sedita CES de avizare a scrisorii catre FMI trebuia sa aiba loc vineri, dar a fost amanata pentru luni la cererea sindicatelor.
Pe acelasi subiect: