Mamicile vor primi indemnizatie doar pentru un an!
Perioada in care o mama primeste indemnizatie pentru cresterea copilului s-ar putea micsora cel mai probabil la un an sau 14 - maximum 18 luni, dar valoarea acesteia va fi in continuare 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat, a declarat, vineri, pentru incont.ro, ministrul Muncii, Ioan Botis. El a precizat ca nu se stie daca indemnizatia va reveni, de la 1 ianuarie 2011, la valoarea de dinainte de taierea cu 15%, produsa in iulie.
“In momentul acesta, avem mai multe variante de lucru legat de perioada de acordare a indemnizatiei pentru mame, saptamana viitoare urmand sa discutam cu partenerii sociali. Nu stim inca daca vor fi 12 luni, daca vor fi 16 sau 18 luni”, a spus Botis.
In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei, ministrul a precizat ca acesta nu va fi modificat. Pragul minim va ramane 600 de lei, la care se adauga 200 de lei, cat este alocatia pentru copiii de pana la doi ani. Indemnizatia va reprezenta, in continuare, 85% din media veniturilor mamei din ultimul an lucrat.
Referitor la limita maxima a indemnizatiei, Botis a spus ca inca nu se stie daca se va reveni la valoarea de 4.000 de lei, anterioara taierii cu 15%, din iulie, sau va ramane 3.400 de lei, cat este in prezent.
“In mod normal, ar trebui sa se revina la valoarea dinainte de taiere, dar nu stim inca daca se va si putea. La elaborarea bugetului se vor face simulari si cu un maxim de 3.400 si cu unul de 4.000 si vom vedea daca se va putea reveni la valoarea dinainte de taiere”, a explicat ministrul.
Botis a mai precizat ca va fi, in schimb, majorat stimulentul pentru intoarcerea la serviciu inainte de expirarea concediului maternal la 400 de lei, fata de 100 de lei, cat este in prezent.
Cat pierd mamele in urma reducerii concediului de crestere a copilului?
In cazul in care Guvernul decide ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sa fie injumatatita, o mama care primeste valoarea minima a indemnizatiei, respectiv 600 de lei, va pierde 7.200 de lei.
In schimb, aceleasi mamici, care incaseaza valori mici ale indemnizatiei, sa iasa mai bine daca se intorc la serviciu mai devreme de expirarea concediului, pentru ca, pe langa un salariu, care va fi de cel putin 600 de lei, vor primi si stimulentul de 400 de lei, pentru sase luni, adica 2.400 de lei.
In cazul in care indemnizatia lunara este de 1.000 de lei, pierderea anuala va fi de 12.000 de lei, iar in cazul unei indemnizatii de 2.000 de lei, pierderea va fi de 24.000 de lei.
Mamicile care incaseaza pragul maxim al indemnizatiei, care in prezent este de 3.400 de lei, vor pierde 40.800 de lei, din cauza faptului ca vor fi obligate sa se intoarca la serviciu mai devreme cu un an.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale (ANPS), in luna octombrie existau aproape 200.000 de beneficiari de prestatii pentru cresterea copilului pana la doi ani.
Mai multe despre:
#indemnizatie mame#Ioan Botis
Pe acelasi subiect: