Paradisul pierdut. De ce Germania a devenit un cosmar pentru muncitorii din estul Europei
Multi lucratori migranti, printre care si romani, veniti in Germania ajung sa munceasca multe ore peste program, la munci sub nivelul lor si sunt exploatati de unele companii, scrie Deutche Welle (DW). In consecinta, federatiile sindicale din tara cea mai dezvoltata a Europei au hotarat sa intervina in protejarea muncitorilor straini.
Cautarea unei vieti mai bune si a unor salarii mai mari poate fi dura pentru muncitorii care vin in Germania din tari precum Romania, Bulgaria, Polonia sau Lituania, si de cele mai multe ori sunt uimiti de ce gasesc in cea mai dezvoltatata tara a UE: munci degradante in conditii la limita suportabilitatii si de cele mai multe ori foarte prost platite sau neplatite.
Majoritatea se angajeaza in constructii, transporturi, curatenie, gastronomie sau in hoteluri, a declarat, pentru DW, Dominique John. El se ocupa de dezvoltarea unor centre de informare pentru drepturile muncitorilor straini, in majoritatea oraselor mari din Germania.
Proiectul, lansat de federatia sindicatelor din Germania, isi propune sa-i ajute pe muncitorii straini veniti din Europa de Est.
„Exista date potrivit carora companiile abuseaza sistematic de muncitorii straini, pe care ii platesc cu salarii foarte mici si carora nu le ofera conditii decente de lucru”, a declarat John.
Un asftel de caz a fost si cel la unor romani care au lucrat doua luni pe un santier din Frankfurt si carora compania angajatoare le oferea un salariu de 1.200 de euro pe luna.
„Cand au venit aici, angajatorul le-a confiscat pasaportul pentru doua zile si i-au obligat sa semneze contracte de freelancer sau de subcontractare. Acest lucru inseamna ca in caz de accident sau imbolnavire, acesti oameni nu au asigurare sau protectie de la angajator”, a mai spus John.
Mai mult, patronul le platea doar cativa euro cash zilnic, pentru a-i convinge sa vina la munca si a doua zi. „In total castigau putin peste un euro pe ora”, a mai spus sindicalistul.
In situatii similare sunt si bulgarii si polonezii care vin la munca in Germania.
Imigrantii care vin la munca din estul Europei nu sunt membri ai federatiilor sindicale si nu platesc cotizatie, insa uniunile ii ajuta din solidaritate.
„Solidaritatea si dreptatea sunt doua valori fundamentale ale sindicatelor. Federatiile sindicale din Germania sunt interesate ca muncitorii straini care vin aici pentru ca este important ca ei sa se integreze, pentru a elimina riscul de saracie”, a mai explicat sindicalistul, care a adaugat ca strainii nu sunt priviti ca si competitori pe piata muncii, ci ca si colegi care trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca germanii.
Pe acelasi subiect: