Opozitia castiga prima batalie pe legea pensiilor: punctul de pensie, 45% din salariul mediu
Dupa ce noua lege a pensiilor a generat dispute atat la nivel politic, cat si social, opozitia a inregistrat prima victorie, aseara. Astfel, deputatii din Comisia de Munca au adoptat un amendament al social-democratilor si al liberalilor, potrivit caruia valoarea punctului de pensie va fi 45% din salariul mediu pe economie.
Majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu este disputa veche intre putere si opozitie.
In timp ce reprezentantii Guvernului sustin ca valoarea punctului de pensie ar trebui stabilita in fiecare an, prin legea bugetului, in functie de fondurile disponibile, opozitia a reusit sa introduca prevederea potirivit careia punctul nu poate fi mai mic de 45% din salariul mediu folosit la elaborarea bugetului.
Opozitia mai are, insa, de trecut peste un obstacol, si anume dezbaterea legii in plenul Camerei Deputatilor.
Prevederea pare a fi imposibil de aplicat in conditiile in care bugetul de pensii inregistreaza un deficit de 3,6 miliarde de euro, bani care vor trebui virati de la bugetul de stat.
In prezent, punctul de pensie reprezinta sub 40% din salariul mediu.
Depuatii din Comisia de Munca au mai votat aseara si un alt amendament al opozitiei, potrivit caruia femeile vor iesi la pensie la 63 de ani si nu la 65, cum prevede legea.
Noua lege a pensiilor, care este conditie in acordul cu FMI si care va fi adoptata in Parlament, cel mai probabil, in luna octombrie, va reforma sistemul romanesc de pensii, in conditiile in care elimina pensiile speciale, egalizeaza varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani si modifica sistemul de indexare a pensiilor, in functie de inflatie si nu in raport cu salariul mediu, ca in prezent.
Legea intra astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala.
Pe acelasi subiect: