Johan Neuner, rectorul de la Constructii: Tinerii de azi sunt la fel de destepti ca si cei de acum zece ani
Johan Neuner
Johan Neuner, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti: In ultimul timp studentii nu prea mai lucreaza din timpul facultatii. In anii anteriori, cand mergea piata imobiliara, mai mult de jumatate dintre studentii din anii terminali aveau joburi. Acum este mai greu, pentru ca si cei care termina facultatea abia reusesc sa se plaseze.
Tinerii care vor sa devina ingineri in constructii trebuie sa cunoasca, pe langa engleza, si germana sau spaniola, in conditiile in care pe aceasta piata este greu de gasit un loc de munca astazi chiar si pentru cei cu studii superioare. Asta in ciuda faptului ca tinerii de astazi nu sunt mai putin destepti decat cei din urma cu 10 ani, scrie Ziarul Financiar.
Doar ca ei trebuie ghidati de catre familie pana la momentul in care pot lua singuri deciziile corecte, spune intr-un interviu pentru Business Construct profesorul Johan Neuner, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti.
Anual, 750-800 de studenti termina cursurile unei facultati din cadrul celei mai mari universitati de constructii din tara, adica numai jumatate dintre cei inscrisi, iar tot mai putini dintre acestia au reusit sa-si gaseasca un loc de munca in ultimii 3 ani.
"Absolventii nostri trebuie sa fie interfata dintre specialistul din strainatate si specialistii romani, de aceea avem un departament de limbi straine si comunicare, unde ei se pregatesc si in limba engleza, dar si intr-o limba secundara, cum este spaniola, franceza sau germana. Am observat ca cel mai mult se cauta absolventii de engleza-germana: nu avem niciun rateu acolo, toti sunt angajati. O problema avem insa la engleza-franceza", spune Neuner.
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) este cea mai mare institutie de invatamant superior cu acest profil din tara, scolarizand in prezent peste 8.200 de studenti numai la ciclul de licenta. UTCB are sapte facultati (Constructii Civile Industriale si Agricole, Hidrotehnica, Cai Ferate, Drumuri si Poduri, Instalatii, Utilaj Tehnologic, Geodezie si Inginerie in limbi straine), care scot anual cate 750 - 800 de ingineri pe piata muncii.
Profesorul Neuner crede ca programele de studii va trebui sa fie adaptate in functie de criterii precum cele mai cautate limbi straine, iar acest lucru se poate observa si dupa cum intra capitalul strain in tara, acesta fiind "senzorul" care arata oferta de pe piata muncii: desi germanii nu prea au facut investitii in tara noastra in ultimii ani, austriecii au inceput sa dezvolte proiecte de constructii pentru care au nevoie de oameni calificati si astfel se explica nevoia de ingineri vorbitori de germana.
Austriecii domina piata imobiliara locala prin companii precum Immofinanz, CA Immo sau Sparkassen, in timp ce firme de constructii ca Strabag sau Alpine au realizat proiecte de sute de milioane de euro pe plan local.
Greu de angajat
Aproape 27.000 de persoane s-au angajat in sectorul constructiilor in primele cinci luni ale anului, numarul total de angajati din domeniu ajungand la 315.100 de oameni, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Este greu de spus cati dintre cei 1.800 de tineri care ies anual de pe bancile facultatilor de constructii din toata tara reusesc sa-si gaseaca un loc de munca in domeniu, avand in vedere ca din octombrie 2008 pana la finele anului trecut angajatorii din constructii au facut 121.000 de concedieri. In piata inca mai sunt profesionisti cu experienta care accepta salarii mai mici decat in perioada de efervescenta a imobiliarelor si care sunt mai "angajabili" decat tinerii fara experienta.
Pe acelasi subiect: