INS: Peste 23.000 de locuri de munca vacante in trimestrul al treilea, cele mai multe in industrie
Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al treilea a fost de 23.300, in scadere cu 900 de posturi fata de trimestrul precedent si cu 11.600 fata de iulie-septembrie 2009, cele mai multe provenind din industria prelucratoare, potrivit datelor INS.
Astfel, mai mult de o treime (8.500) din numarul total al locurilor de munca vacante se regasesc in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,90%. Putin peste 10% din totalul posturilor libere s-au inregistrat in administratia publica (2.700 locuri de munca), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2.400 slujbe).
Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatea de tranzactii imobiliare (30 posturi libere), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Rata medie a locurilor de munca vacante a fost in trimestrul al treilea de 0,57%, in scadere cu 0,02 puncte procentuale fata de cele trei luni anterioare si cu 0,23 puncte comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In perioada analizata, cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (1,08%), la polul opus, cu cele mai mici valori, regasindu-se activitatile de hoteluri si restaurante (0,07%), respectiv industria extractiva (0,08%).
Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de servicii administrative si de servicii suport (-0,47 puncte procentuale), respectiv in constructii (-0,29 puncte procentuale). La polul opus, cu usoare cresteri, s-au situat activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (0,52 puncte procentuale), respectiv activitatile de intermedieri financiare si asigurari (0,46 puncte procentuale).
Fata de iulie-septembrie 2009, cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a produs in sanatate si asistenta sociala (-2,53 puncte procentuale). Majorari usoare s-au regasit in cateva activitati economice, cele mai importante fiind in activitatile de spectacole, culturale si recreative (0,18 puncte procentuale), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (0,15 puncte procentuale).
Comparativ cu cele doua perioade analizate, in sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat cea mai semnificativa reducere a numarului de locuri de munca vacante, cu 7.800 posturi, reprezentand mai mult de doua treimi (67,5%) din numarul locurilor de munca vacante care s-a diminuat intr-un an de zile (trimestrul trei 2010 fata de trimestrul trei 2009) in intreaga economie, respectiv cu 800 de posturi fata de trimestrul precedent. In industria prelucratoare s-a regasit cea mai mare crestere a cererii de forta de munca (1.200 fata de trimestrul al doilea, respectiv 700 fata de trimestrul al treilea din 2009).
Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori s-a referit, in iulie-septembrie 2010, la ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,98% rata locurilor de munca vacante, respectiv 5.400 locuri vacante) si de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (0,75% rata locurilor de munca vacante, respectiv 5.300 locuri vacante).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,30% rata locurilor de munca vacante, respectiv 800 posturi) si a agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,34% rata locurilor de munca vacante, respectiv 80 locuri vacante).
Raportat la trimestrul precedent, majoritatea ocupatiilor au cunoscut scaderi ale ratei locurilor de munca vacante, exceptii minore constatandu-se in ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,11 puncte procentuale), respectiv specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (0,08 puncte procentuale).
Cele mai semnificative reduceri s-au evidentiat in randul lucratorilor operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5 (-0,19 puncte procentuale), respectiv agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,13 puncte procentuale).
Tendinta de scadere a fenomenului s-a manifestat mai puternic comparativ cu trimestul trei din 2009. Astfel, descresteri semnificative s-au manifestat in randul ocupatiilor de tehnicieni, maistri si asimilati - grupa majora 3 (-0,58 puncte procentuale), respectiv cele de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5 (-0,53 puncte procentuale).
Singura crestere fata de acelasi trimestru al anului 2009 s-a inregistrat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,27 puncte procentuale).
In comparatie cu cele doua perioade analizate, numarul locurilor de munca vacante s-a diminuat semnificativ in randul lucratorilor operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5 (-1.200 locuri vacante fata de trimestrul II 2010, respectiv -3.600 locuri vacante fata de trimestrul III 2009), crescand in favoarea ocupatiilor de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (600 locuri vacante fata de trimestrul doi, respectiv 1.200 locuri vacante fata de trimestrul trei 2009).
Pe acelasi subiect: