Indemnizatia pentru mame si alocatia de stat pentru copii scad cu 15%
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului scade cu 15%! Cel putin asa prevede proiectul de ordonanta de urgenta, elaborat de Guvern, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Una dintre variantele vehiculate in ultimele zile era revenirea la suma fixa de 600 de lei. Proiectul mai prevede si taierea cu acelasi procent a alocatiei de stat pentru copii, atat pentru cei pana la varsta de 2 ani, in valoare de 200 de lei, cat si cea de 42 de lei.
Potrivit proiectului de ordonanta, publicat pe blogul judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, indemnizatia pentru cresterea copilului se va reduce, de la 1 iunie, cu 15%. Adica se va diminua inclusiv cuantumul minim al indemnizatiei, de 600 de lei, care va deveni, astfel, 519 lei. Asta daca Guvernul nu va stabili ca nivelul minim sa ramana cel actual.
Aceeasi situatie se regaseste si in cazul nivelului maxim al indemnizatiei, care in prezent este de 4.000 de lei. In cazul in care se aplica reducerea de 15%, aceasta va deveni, de la 1 iunie, 3.400 de lei.
Potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna ianuarie, peste 2.300 de familii incasau valoarea maxima a indemnizatiei, in timp de peste 123.400 luau minimul de 600 de lei.
Proiectul de ordonanta mai prevede ca si alocatia pentru copii, atat cea de 200 de lei, pentru copiii pana la 2 ani, cat si cea de 42 de lei, se va micsora. Astfel, de la 1 iunie, alocatiile copiilor vor fi de 170, respectiv 35,7 de lei pe luna.
In prezent, peste 3,4 milioane de copii primesc alocatia de 42 de lei si 390.000 primesc 200 de lei.
Guvernul intentioneaza sa mai reduca si alocatia complementara si pe cea pentru familia monoparentata si sa elimine trusoul pentru nou-nascuti si stimulentul acordat la casatorie.
Pe de alta parte, Ministerul Muncii precizeaza, intr-o nota remisa presei, ca institutia nu a transmis niciun proiect de act normativ, respectiv ordonanta de urgenta, cu privire la punerea in aplicare a masurilor stabilite in proiectul scrisorii de intentie catre FMI.
“Precizam faptul ca un astfel de proiect nu a fost inca definitivat. Atunci cand vor fi stabilite toate masurile ce se impun a fi luate, proiectul de act normativ va fi supus aprobarii Guvernului, urmand a fi transmis, spre adoptare, la Parlament. Doar cand vom avea un document final, cu masuri concrete aprobate de Guvern, Ministerul Muncii va fi in masura sa il prezinte opiniei publice”, explica ministerul.
Pe acelasi subiect: