Incep protestele! Revoltati, profesorii si agricultorii ies in strada
Toate federaţiile din invatamant vor picheta, de marti pana joi, timp de doua saptamani, sediul Palatului Parlamentului. Iar peste 1.200 de agricultori protesteaza marti in Piata Victoriei, cerand deblocarea accesului la fondurile europene, acordarea restantelor la subventii, reducerea accizei la motorina si combaterea evaziunii fiscale.
Profesorii sunt nemultumiti de reducerea salariilor anuntata dupa negocierile cu FMI si de proiectul Legii educatiei.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat luni ca aproximativ 200 de cadre didactice vor picheta zilnic, in 11, 12, 13, 18, 19 si 20 mai, cate doua ore, sediul Parlamentului.
"In invatamant am facut deja reduceri de posturi. Reducerea cu 25% a salariilor ar insemna o scadere a calitatii in educatie, deoarece la noi salariile sunt facute pe finantarea per elev", a precizat Pop.
Pe de alta parte, agricultorii au iesit in Piata Victoriei cu 10 utilaje agricole, iar protestatarii vor cere demiterea intregii conduceri a Ministerului Agriculturii, din cauza lipsei de masuri pentru iesirea din criza a sectorului.
Presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, a precizat luni ca protestul agricultorilor nu are nicio legatura cu acordul incheiat cu FMI, acestia iesind in strada pentru combaterea evaziunii fiscale si accesarea fondurilor europene.
De altfel, si sindicalistii afiliati la Cartel Alfa au decis sa picheteze, incepand de miercuri, Presedintia si Guvernul, urmand ca in 19 mai sa organizeze un miting in Capitala, la care vor participa 40.000 de persoane.
In cazul in care Executivul mentine masurile de austeritate pe care le-a anuntat, sindicalistii vor recurge la proteste ca in Grecia sau “de genul Piata Universitatii”, adica vor bloca Piata Victoriei zi si noapte, ca in primii ani de dupa Revolutie.
In 25 mai ar putea fi declansata greva generala.