Vezi cine castiga anul viitor cei mai multi bani in plus la salariu!
Sindicatele si patronatele au semnat, astazi, noul Contract Colectiv de Munca (CCM) la nivel national, pentru perioada 2011-2014, care prevede un salariu minim de 700 de lei si o crestere a veniturilor pentru muncitorii calificati si pentru maistri. Angajatii cu studii superioare vor ramane la acelasi nivel, de aproximativ 1.200 de lei. Salariul minim garantat in plata, stabilit de Guvern pentru la anul, este de 670 de lei, valoare care se va aplica in sectorul public.
Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a declarat, la semnarea noului CCM, ca de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a incercat acoperirea inflatiei macar pentru cei cu salarii foarte mici.
Actualul CCM este valabil in perioada 2011-2014, dar salariul minim si coeficientii de ierarhizare vor fi negociati in fiecare an de sindicate si patronate.
In contract se introduce salariul de baza minim brut pe ora care va fi de 4,118 lei, astfel incat, la un program complet de lucru de 170 de ore pe luna, sa se ajunga la venitul de 700 de lei.
Sindicatele si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca Romania va avea si in 2011 doua salarii minime pe economie, unul pentru angajatii din mediul privat, si unul pentru cei din mediul public.
"Guvernul s-a grabit din nou sa stabileasca un salariu minim sub cel negociat de sindicate si patronate, stiind ca partenerii sociali vor semna un contract colectiv de munca care stabileste un salariu minim de 700 de lei", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Romulus Nita, citat de Mediafax.
Aceasta nu este o premiera, insa, in anii anteriori salariul minim din sectorul privat fiind intotdeauna mai mare decat cel din sectorul bugetar, din cauza faptului ca Guvernul nu-si permitea sa majoreze salariile de la stat in acelasi ritm cu al celor din privat.
In timpul guvernarii Tariceanu, salariile din sectorul bugetar erau indexate, de obicei, de doua ori pe an, in medie cu 10%. Ministrul liberal al Muncii, Paul Pacuraru, a unificat cele doua salarii, astfel ca, in 2008, s-a avut in vedere un salariu de minim de 500 de lei, atat in privat, cat si la stat, iar in 2009, acesta a fost majorat la 600 de lei.
Aceasta situatie nu a durat decat doi ani, pentru ca, in 2010, in timp ce patronii au inghetat salariul la nivelul de 600 de lei, Guvernul a stabilit, prin legea unitara, un coeficient minim de referinta de 705 lei, pentru bugetari.
Adica situatia a fost exact invers, bugetarii fiind platiti mai bine decat angajatii din privat. Asta teoretic, pentru ca, odata cu taierile cu 25% de la jumatatea anului, nu s-a mai tinut cont de acest coeficient minim de referinta, existand in prezent bugetari care castiga chiar si sub 600 de lei.
Dintre tarile membre UE, doar Bulgaria are un salariu nimim mai mic decat noi (292 dolari), insa deasupra noastra se afla multe tari exotice.
La nivel mondial, cel mai mare salariu minim se plateste in Luxemburg, respectiv 1.687 de dolari lunar, insa daca il raportam la valoarea PIB, acesta nu este diferit de cel platit in Romania - in Luxemburg, salariul minim anual reprezinta echivalentul a 24% din PIB per capita, iar in Romania procentul este de 27%.
Din 2011 salariul minim va creste cu 12%, astfel incat in raportul viitor vom mai urca in clasament.
Cel mai mic salariu minim se plateste in Burundi, respectiv 6 dolari lunar, in timp ce salariul minim in Uganda este de 7 dolari. O mentiune speciala in ceea ce priveste Egiptul, salariul minim este neschimbat de 26 de ani!
Pe acelasi subiect: