Guvernul incepe sa recunoasca ceea ce a ascuns pana acum: 100.000 de bugetari vor pleca acasa
Aproape 100.000 de posturi din sistemul bugetar vor fi eliminate in acest an, dintre care aproape 17.000 la nivelul administratiei publice locale. Masura este cuprinsa intr-un proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor si va fi luata in urma aplicarii standardelor de cost. Sindicatele din domeniu spun ca au fost luate prin surprindere de propunerea Guvernului si ameninta cu ample miscari de strada daca nu vor fi consultate si daca persoanele disponibilizate nu primesc plati compensatorii.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a recunoscut astazi ca in 2010 urmeaza sa fie eliminate 100.000 de posture din aparatul de stat, ceea ce va duce la disponibilizarea a aproximativ 70.000 de angajati. Restul posturilor care vor disparea sunt fie neocupate, fie se vor elibera prin pensionarea salariatilor. "Există un program de circa 100.000, fiecare instituÅ£ie va aplica aceast program. Grija mea cea mare, în acest moment, este aceea de a găsi soluÅ£ii pentru crearea de locuri de muncă", a spus Sebastian Vlădescu, la dezbterile din Parlament pe tema bugetului.
Pe termen scurt, potrivit unui proiect propus de Finante, institutiile publice locale vor trebui sa concedieze aproape 17.000 de angajati in urmatoarele luni. Presedintele Aliantei Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a precizat pentru incont.ro, ca in urmatoarele doua saptamani vor avea discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru a gasi solutii pentru a da afara cat mai putini oameni.
“Mai sunt si posturi neocupate, mai sunt si oameni care ies la pensie, trebuie sa luam in calcul toate aceste lucruri pentru a salva cat mai multi angajati de la concediere”, a spus Marica.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Romel Neagu, a spus insa ca propunerea Finantelor a venit fara a se consulta cu reprezentantii angajatilor si fara a se face un calcul prealabil. “Proiectul, asa cum este facut acum este superficial si de natura sa creeze confuzie. Asteptam sa fim chemati la discutii pentru a stabili programe de protectie sociala si de reconversie profesionala pentru cei disponibilizati”, a precizat Neagu. El a mai spus ca
Pe langa cei 17.000 de functionari publici din administratia locala, Guvernul intentioneaza sa mai concedieze 15.000 de cadre didactice si 3.000 de asistenti sociali. Din companiile CFR urmeaza, de asemenea, sa-si piarda loccurile de munca aproximativ 10.000 de angajati. Primii vor fi 6.700 de salariati de la CFR Marfa, care vor intra in somaj din luna martie.