Guvernul incepe combaterea muncii la negru prin amplasarea de cutii postale pentru sesizari anonime
Guvernul va incepe combaterea muncii la negru prin amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care "persoanele interesate" sa depuna informatii fara sa isi decline identitatea, obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si cresterea numarului de firme controlate. Planul de actiuni a fost inclus in Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012.
Documentul releva ca Executivul va incepe in perioada imediat urmatoare o serie de actiuni pentru combaterea muncii fara forme legale, printre care folosirea in incinta inspectoratelor de munca a unor cutii postale unde "persoanele interesate" pot furniza informatii privind munca nedeclarata, fara insa sa isi decline identitatea, prin controale de fond si tip "campanii" in sectoarele de activitate cu incidenta mare in utilizarea muncii nedeclarate, precum si prin controale incrucisate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte institutii "de linie" si "cu practici noi de control" si controale interjudetene.
Principalele cai de actiune indicate in vederea combaterii cazurilor de munca nedeclarata sunt remedierea efectului direct al practicarii muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a incheia in forma scrisa contracte individuale de munca pentru persoanele identificate ca presteaza munca nedeclarata, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, cresterea numarului inspectorilor de munca, ce vor fi dotati "cu mijloacele necesare", dar si al angajatorilor controlati.
Realizarea unui contact permanent cu mass-media locala, in vederea formarii unei "atitudini civice corespunzatoare si responsabile", nefavorabile muncii nedeclarate, precum si infiintarea unei linii telefonice directe destinate acestor cazuri sunt alte masuri pregatite de Guvern.
In derularea actiunilor de control, Inspectia Muncii va fi ajutata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, Autoritatea pentru Straini, Garda Financiara, Inspectoratul de Stat in Constructii, Oficiul National al Registrului Comertului, Oficiul Roman pentru Imigrari, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Jandarmeria Romana.
"Inspectia Muncii are intentia de a incheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciproca cu privire la cazurile de munca nedeclarata", se mai arata in document.
Guvernul considera ca eficienta activitatii de control desfasurate in vederea identificarii angajatorilor care folosesc munca nedeclarata trebuie sa se reflecte in cresterea numarului de contracte individuale de munca inregistrate si implicit in cresterea contributiilor la sistemele de asigurare sociala.
Pentru acest plan de actiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregatit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.
In document se arata ca in Romania, ca si in tarile membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarata, prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel incat dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimata.
Cauzele identificate ca generatoare de situatii de munca nedeclarata sunt, printre altele, nivelul ridicat atat al impozitelor, cat si al contributiilor, mentalitatea unor angajatori care vizeaza prin toate mijloacele posibile maximizarea profiturilor, precum si mentalitatea angajatilor care cauta sa isi suplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limita subzistentei, legislatia deficitara in ceea ce priveste incadrarea in munca a unor categorii specifice (ca in cazul zilierilor folositi cu precadere in activitati agricole si sezoniere), existenta unor categorii de lucratori care presteaza munca sub limita impusa de lege de doua ore pe zi si zece ore pe saptamana, birocratia excesiva pentru inregistrarea actelor, numarul redus de angajatori ofertanti de locuri de munca, ceea ce determina acceptarea prestarii muncii fara forme legale.
Pe acelasi subiect: