Franta primeste mai multi romani la munca. Lista meseriilor acceptate in Hexagon
Accesul la locuri de munca al romanilor si bulgarilor urmeaza sa fie extins in Franta la 291 de meserii, fata de 150 anterior, in sectoare in care angajatorii intampina dificultati la recrutare de forta de munca, au anuntat joi ministrii francezi de Interne si al Muncii, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Intre meseriile nou autorizate figureaza cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobila la mutarea locuintei, intretinator de spatii de verzi sau manager de personal pentru bucatarie.
Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, inclusiv constructii si lucrari publice (muncitor, reparator de acoperisuri, desenator, etc.), hotelier (bucatar, ospatar, etc.), agricultura, pescuit, industrie (sudor, mecanic, etc.), comert si intretinere. Pe lista de afla si functii in domeniul informatic, bancar si financiar.
Decizia semnata de ministrii Manuel Valls si Michel Sapin este datata la 1 octombrie si urmeaza sa fie publicata foarte curand in Jurnalul Oficial.
Aceasta relaxare a fost anuntata la 22 august de catre Guvern, in acelasi timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligatia sa o plateasca pentru recrutarea de cetateni europeni din Romania si Bulgaria, majoritatea romi, prezenti in Franta.
Romanii si bulgarii sunt supusi pana la sfarsitul lui 2013 unor restrictii. In afara de exercitarea unei meserii autorizate, ei au nevoie totodata de o autorizatie de munca, eliberata de catre prefectura. Toate asociatiile reclama "anularea totala" a obligatiilor tranzitorii impuse.
Potrivit Guvernului, aceasta cvasidublare a listei de meserii raspunde unei "duble preocupari". Pe de o parte este menita "sa anticipeze in mod progresiv intrarea Romaniei si Bulgariei in domeniul dreptului comun aplicabil tuturor cetatenilor comunitari, care va interveni cel mai tarziu la 31 decembrie 2013", precizeaza cele doua ministere intr-un comunicat. Pe de alta parte ea vizeaza "sa faciliteze" "insertia" lor prin intermdiul unor "actiuni concrete", accesul pe piata muncii fiind "una dintre cheile principale ale acestei insertii".
Pe acelasi subiect: