Dilema bugetarilor: vor fi dati afara sau vor avea salariile taiate?
Freamata institutiile publice. Functionarii nu stiu, daca se vor intoarce de luni la lucru sau daca in februarie vor lua lefuri mai mici. Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat ordonanta data de Guvern, care ar fi trebuit sa reglementeze salarizarea bugetarilor, include un articol care le acorda puteri absolute angajatorilor.
Articolul cu pricina spune ca pentru a se incadra in cheltuielile de personal aprobate, sefii institutiilor pot umbla la salarii sau pot reduce numarul de posturi, dupa bunul plac. Ceea ce ii nemultumeste pe sindicalisti, pentru ca acest lucru poate duce la probleme mari in sistem. Adica pot fi dati afara oameni comepetenti, dar poate ramane cine este mai bine vazut. Mai ales ca nu exista niciun fel de criterii de competenta sau performata.
In timp ce la nivel inalt se discuta despre cifre, oamenii de rand nu stiu ce sa mai creada, aud doar ca se fac disponibilizari si traiesc cu frica de azi pe maine. Prin gari, prin birouri, pe la colturile institutiilor, bugetarii fierb si discuta un singur lucru. Ce se va intampla cu ei de acum incolo? Oamenii isi fac deja calcule cum o vor duce de pe o zi pe alta cu putinul pe care il castiga.
Nici sefii nu stiu inca pe ce carte sa mearga. Sa trimita oameni acasa ori sa le taie din lefuri? “Cred ca totusi ar opta pentru pastrarea locului de munca, pentru ca toata lumea se gandeste ca poate procentul care va fi taiat din salariu nu va fi unul atat de mare”, considera Sorin Robescu, director administrativ intr-o intitutie publica.
Nemultumiti de solutia gasita de Guvern privind reducerea cheltuielilor de personal, sindicatele se pregatesc de proteste.
Pe acelasi subiect: