De ce zambetul sefului poate fi un semn rau. Cum ii "citim" pe ceilalti, in functie de gesturi
Studiile arata ca zambetele sefilor nu aduc niciodata vesti prea bune. Cercetatorul american Evan Carr demonstreaza ca persoanele aflate in pozitii de conducere, care se simt puternice si stapane pe situatie, nu au tendinta de a zambi prea mult, nici macar cat sa raspunda unui gest. Cand managerii zambesc, angajatii ar trebui sa se astepte la ce-i mai rau, scrie cotidianul britanic Daily Mail.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din California a aratat intr-un studiu ca persoanele slabe, care nu se simt stapane pe situatie si pe capacitatile lor, au tendinta de a zambi in permanenta.
Nu acelasi lucru se poate spune despre sefi, sustine Evan Carr, cel care a condus cercetarea. “Daca seful iti zambeste ca raspuns la ranjetul tau, de multe ori ai tendinta sa crezi ca este multumit cu ceea ce faci. Nu te pacali singur – s-ar putea doar sa-i fie mila de tine”, considera Carr, citat de Daily Mail.
Rezultatele studiului arata ca cei puternici nu prea zambesc, nici macar celor mai importanti parteneri ai sai. Isi pastreaza gesturile “prietenoase” pentru cazurile mai putin placute. “Cand te simti puternic si intri in contact cu oameni cu un statut social mai scazut, tinzi sa-i zambesti in semn de compasiune”, spune Carr.
Cercetarile arata ca oamenii imita gesturile celorlalti colegi, prieteni sau parteneri, insa modul in care acestia le copiaza difera de la persoana la persoana. Puterea si statutul social sunt factori care influenteaza limbajul trupului.
Profesorii de la Universitatea din California au rugat 55 de tineri (atat barbati, cat si femei) sa noteze cateva momente in care s-au simtit puternici, dar si descurajati, lipsiti de incredere in ei insisi. Apoi, acestia din urma au fost pusi sa asocieze diferite gesturi cu evenimentele mentionate anterior. In cele din urma, persoanele participante la studiu au urmarit cateva clipuri video despre diversi angajati, cu functii si roluri diferite, care zambeau sau se incruntau.
Rezultatele au demonstrat ca voluntarii aveau tendinta de a raspunde cu o incruntare la un gest asemanator din partea unui doctor, spre exemplu, sau a unei persoane aflate in pozitie de conducere. Cei care se simteau stapani pe ei insisi nu obisnuiau sa schiteze vreun gest prietenesc, cu atat mai putin un zambet gratuit. In schimb, oamenii aflati pe pozitii de executie, cu mai putina putere de decizie, zambeau tuturor.
Cercetatorii americani au ajuns astfel la concluzia ca persoanele care au mai multa incredere in ele, se simt puternice din diverse puncte de vedere, dar in special financiar, incearca sa-i manipuleze pe ceilalti si nu se arata prea prietenosi, in special cu cei pe care-i considera amenintatori. De asemenea, au tendinta de a nu se apropia de cei cu mai putina autoritate decat ei, alegandu-si parteneri de discutie si de viata persoane cu la fel de multa putere.
Oamenii de stiinta au luat in calcul si ideea ca, uneori, raspunsul unui zambet poate avea loc in mod inconstient. Insa, potrivit cercetarii, de cele mai multe ori, zambetelor superiorilor nu le succed lucruri bune.