In luna martie, cele mai mari salarii din Romania au fost castigate in activitatile financiare si de asigurari. Desi anul trecut au existat fluctuatii de la luna la luna, in unele perioade salariile din aceste domenii inregistrand scaderi semnificative, acestea au recuperat in martie.

Astfel, daca anul trecut salariul mediu net scadea cu aproape 600 de lei din aprilie pana in mai, in luna martie a acestui an angajatii din finante si cei din asigurari au luat in plus peste 900 de lei. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net a fost de 3.998 de lei.

Pe locul al doilea la capitolul cel mai bine platiti angajati din Romania se afla salariatii din telecomunicatii, unde salariul mediu net in martie a fost de 3.111 lei. Angajatii acestui sector s-au aflat printre cei ale caror lefuri au crescut de la luna la luna in 2009, cel mai mare castig inregistrandu-se in decembrie – 3.398 de lei, ca urmare a acordarii primelor de Sarbatori.

Serviciile de furnizare a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei se mentin in top, cu un salariu mediu net de 2.633 de lei, in luna martie, urmate indeaproape de industria extractiva, unde castigul mediu a fost de 2.606 lei.

O situatie paradoxala se inregistreaza in administratia publica si in aparare, unde, dupa ce castigul mediu a scazut de la luna la luna anul trecut, in ianuarie 2010 acest indicator a inceput sa creasca, ajungand in luna martie la 2.205 lei. Si asta dupa ce, potrivit organizatiilor sindicale, lefurile au scazut cu pana la 50%, in urma aplicarii legii unitare de salarizare. Veniturile functionarilor publici sunt, totusi, mai mici cu 90 de lei decat in martie 2009.

Sindicalistii din administratie explica paradoxul prin faptul ca, desi salariile functionarilor de la ghiseu au fost reduse drastic, cele ale personalului cu functii de conducere au crescut, ceea ce a ridicat si castigul mediu.

Dintre bugetari, cei mai ghinionisti anul trecut au fost medicii si salariatii din asistenta sociala, ale caror salarii au scazut constant, ajungand, in martie anul acesta la un castig mediu net de 1.370 de lei. Personalul medical este, de altfel, singura categorie de bugetari ale caror salarii au continuat sa scada si in primele trei luni ale anului 2010.

In invatamant, castigul mediu net in martie a fost de 1.714 lei, in crestere fata de luna precedenta, datorita primelor de Pasti sau celui de-al 13-lea salariu, dar in scadere cu peste 100 de lei fata de aceesi luna a anului trecut.

INS atrage insa atentia ca in categoria “sectorul bugetar”, care cuprinde angajatii din administratie, educatie, sanatate si asistenta sociala, intra si angajatii din invatamantul privat sau cei din asistenta sociala acordata de ONG-uri, care tin de sectorul privat, unde este posibil ca salariile sa fi crescut mai mult.

La capitolul cele mai mici salarii din economie se incadreaza angajatii din hoteluri si restaurante, cu un castig mediu net de 794 de lei, cei din industria textila, cu 841 de lei si cei din industria alimentara, cu un salariu mediu de 980 de lei. Desi lefurile acestor angajati au crescut la inceput de an, ele se mentin la valori sub 1.000 de lei.

Per ansamblu, castigul salarial mediu net a crescut, in martie, cu 6,9%, adica cu 98 de lei, si a ajuns astfel la 1.509 lei. Salariul mediu brut a crescut, de asemenea, la 2.074 lei. Cele mai mari cresteri, de 35%, s-au inregistrat in intermedieri financiare si in fabricarea produselor din tutun, iar scaderi au avut loc in cercetare-dezvoltare si in sanatate si asistenta sociala. 

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!