Din toate cele peste 200 de ajutoare sociale care se acorda mai mult sau mai putin pe merit, Guvernul a gasit de cuviinta ca cele mai presante sunt indemnizatiile de somaj si cele pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani.
Si daca in cazul concediului pentru cresterea copilului, la presiunea societatii civile dar, mai degraba, a UDMR-ului, care a amenintat cu retragerea sprijinului pentru Coalitia de guvernamant, s-au gasit solutii pentru toate categoriile de beneficiari, diminuarea indemnizatiei de somaj nu a starnit prea multe reactii.
Somerii vor lua o indemnizatie diminuata cu 125 de lei
Ca statul nu are bani pentru plata salariilor si a pensiilor se stie de mai bine de un an, de cand Romania se imprumuta la FMI pentru a efectua aceste plati.
In situatia in care, insa, Guvernul se lauda cu o scadere constanta a ratei somajului in ultima jumatate de an si cu o diminuare in continuare si in 2011 a numarului de someri, de ce se impiedica atunci de cei aproape 350.000 de someri care primesc ajutor in Romania?
Ministrul Muncii justifica diminuarea ajutorului de somaj prin faptul ca vrea sa-i convinga pe someri sa-si gaseasca un loc de munca si sa nu mai stea acasa pe banii statului. In conditiile in care, spune ministrul, diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul minim pe economie este atat de mica, oamenii nici nu se deranjeaza sa-si caute un loc de munca platit cu minimul pe economie.
Astfel, Guvernul a decis ca din 2011 modalitatea de calcul a indemnizatiei de somaj sa se schimbe, ajutorul urmand sa reprezinte 75% din indicatorul social de referinta si nu din salariul minim ca in prezent. Indicatorul social de referinta este folosit la calcularea altor ajutoare si prestatii sociale, are valoarea de 500 de lei, in prezent, si este posibil sa ramana la aceeasi valoare si in 2011.
In consecinta, daca dupa vechea metoda de calcul ajutorul de somaj ar fi trebuit sa fie, in 2011, de peste 500 de lei, adica 75% din salariul minim majorat la 670 de lei, indemnizatia va fi de doar 375 de lei, dupa noua modalitate de calcul. Adica somerii pierd peste 125 de lei pe luna.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
Absolventii unei institutii de invatamant, insa, sunt cei mai defavorizati, ajutorul primit de la stat fiind in valoare de 50% din indicatorul social de referinta, adica 250 de lei.
Executivul nu umbla insa doar la valoare, ci si la conditiile in care se acorda ajutorul de somaj. Astfel, somerii nu vor mai primi indemnizaţie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau daca nu participa la programe de formare profesionala.
Guvernul s-a jucat aproape o luna cu nervii mamelor si a ramas cum a stabilit: indemnizatia pentru cresterea copilului scade din 2011!
O alta prioritate a Guvernului in lupta cu poporul format din asistati social pare a fi indemnizatia pentru cresterea copilului pe care nu s-a lasat pana cand nu a retezat-o.
Daca parintii de copii mici abia se obisnuisera cu taierea indemnizatiei cu 15% din vara si asteptau anul viitor ca sa revina la normal, Executivul le-a mai dat un motiv de revolta: scurtarea perioadei de acordare a indemnizatiei sau diminuarea sumei de bani, la alegere. Oricum ar fi, asta inseamna mai putini bani pentru parintii care aleg sa seta acasa sa-si creasca copiii.
Guvernul a lucrat pe sapte variante de indemnizatie, cea mai plauzibila fiind aceea a ministrul Muncii, Ioan Botis, care propunea pastrarea cuantumului aloctiei lunare, dar diminuarea perioadei de acordare de la 24 la 12 luni. In acelasi timp, ministrul propunea si un stimulent de intoarcere la munca in cazul in care parintele aflat in concediu renunta si vine la serviciu. Explicatia ministrului a fost, din nou, incurajarea intoarcerii mamelor in campul muncii la un an dupa nastere.
Dar dupa ce premierul Emil Boc a anuntat noua varianta de la pupitrul de la Palatul Victoria ca fiiind adoptata, atat organizatia de femei din PDL, cat si reprezentntii UDMR au vociferat sustinand ca Guvernul nu a adoptat varianta propusa de Botis si ca inca se mai discuta. Dupa inca o saptamana de nervi intinsi la maximum si cu mame protestand in fata Palatului Guvernului, premierul Emil Boc a anuntat variantele finale.
Orice parinte are posibilitatea sa aleaga din doua variante: fie sta acasa un an si primeste 75% din veniturile realizate anterior, cuantum cuprins intre un minim de 600 de lei si un maxim de 3.400 de lei, fie sta acasa doi ani, cu o indemnizatie acordata in aceleasi conditii, dar plafonata la un maxim de 1.200 de lei.
Parintii care aleg prima varianta pot opta si pentru cel de-al doilea an de concediu, dar acesta va fi neplatit. In cazul in care, insa, se vor intoarce la serviciu in timpul primului an de concediu primesc cei 500 de lei lunar, ca stimulent de insertie pe piata muncii, pana cand copilul implineste 2 ani.
Noile prevederi se vor aplica tuturor copiilor nascuti incepand cu data de 1 ianuarie 2011. Cei nascuti pana pe 31 decembrie 2010, inclusiv, beneficiaza de prevederile vechii legi, respectiv concediu de doi ani platit cu sunme cuprinse intre 600 si 3.400 de lei.
Romanii nu se vor mai imbogati din ajutoare sociale
Indemnizatiile de somaj si pentru cresterea copilului nu sunt singurele sume de la stat pe care Guvernul le-a diminuat.
Vor fi eliminati de la plata venitului minim garantat, a ajutoarelor de incalzie, precum si a diferitelor alocatii familiale toti cei care mai au cate ceva pe langa casa si nu sunt saraci lipiti pamantului.
De exemplu, cei cu masini de peste 1.600 de cm. cubi si cei care au mai multe case sau depozite bancare de peste 3.000 de lei nu mai beneficiaza de ajutor de incalzire in aceasta iarna. Cam aceleasi reguli se aplica si in cazul celor care primesc venit minim garantat.
.
Autoritatile stimeaza ca peste 10% dintre cele 3,2 milioane familii beneficiare ar urma sa nu mai fie subventionate in iarna 2010-2011. Ministrul Botis declara, in toamna, ca plafonul lunar maxim de venituri pe membru de familie in limita caruia sunt acordate ajutoare de incalzire a fost mentinut la 615 lei, dar au fost definite mai clar categoriile de persoane care pot fi subventionate.
Persoanele care depun declaratii neconforme privind bunurile aflate in proprietate, pentru a primi ajutoare de incalzire, vor fi sanctionate cu amenda de pana la 5.000 lei.