E drept ca decizia spaniolilor de a restrictiona piata muncii pentru romani nu ii vizeaza pe cei care sunt deja acolo si au carte de munca: in jur de 300.000 mii. Scapa practic toti cei aflati in evidente, de pilda in somaj.

Ai nostri se vor putea angaja numai in baza unui permis de munca, pe care trebuie sa-l obtina de la autoritatile spaniole.


Motivatia CE

"Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Spania a fost puternic lovita de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori", informeaza Comisia Europeana.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, insista asupra faptului ca: "Aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca".

In decizia de joi, Comisia Europeana autorizeaza Spania sa instituie pentru romani restrictii temporare privind accesul acestora la piata fortei de munca din Spania, pana la 31 decembrie 2012.

Din moment ce Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru toti cetatenii UE, orice restrictie a liberei circulatii a lucratorilor constituie o derogare si nu poate fi decat temporara. Comisia Europeana va monitoriza indeaproape situatia si va avea posibilitatea de a modifica sau revoca decizia oricand va considera acest lucru necesar.

Rata somajului a fost de 21 de procente in iunie in Spania, fiind cea mai mare inregistrata vreodata intr-o tara din zona euro de la introducerea monedei unice, in 1999. Somajul in randul tinerilor se ridica la 45 de procente, potrivit departamentului de statistica al UE.

"Aceasta (decizie) trimite un mesaj politic clar electoratului", a declarat Sergio Carrera, de la Centrul pentru Studii de Politica Europeana, cu sediul la Bruxelles. "Problemele de pe piata muncii din Spania sunt cauzate de probleme structurale si institutionale, nu de muncitorii romani", a precizat el.

Datele UE arata ca numarul romanilor care s-au mutat in Spania a crescut rapid in ultimii ani, ajungand la 823.000 la inceputul lui 2010. Romanii, dintre care majoritatea lucrau in constructii inainte de criza economica din 2008, sunt in prezent mai numerosi decat marocanii, ecuadorienii si britanicii din Spania.
 

Citeste si:

Lazaroiu: “Restrictiile impuse de Spania nu au inca girul CE. Eu, cel putin, nu inteleg situatia exceptionala”

Cum se vor aplica restrictiile pentru muncitorii romani in Spania. Explicatiile autoritatilor de la Madrid VIDEO

Spania face ce n-a mai facut nimeni in UE. Accesul romanilor la munca, restrictionat