Castigul salarial mediu net a scazut cu 40 de lei in mai fata de aprilie. Cele mai mari reduceri au fost in asigurari si in industria farmaceutica
Castigul salarial mediu nominal net a fost in mai de 1.458 lei, in scadere cu 40 lei comparativ cu aprilie, dar in crestere cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In intermedieri financiare castigul salarial net a fost de 3.698 lei, iar in hoteluri si restaurante de 854 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost in mai de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decat luna precedenta.
De ce au scazut salariile
In mai 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale sau tichete cadou pentru Paste, ori s-au realizat productii si incasari mai mari.
Printre alte cauze ale scaderilor s-au numarat nerealizarile de productie, incasarile mai mici (in functie de contracte), dificultatile financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.
Cine a luat mai putini bani
Reduceri ale castigurilor intre 10% si 14% s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, distributia apei si intre 8% si 10% in industria farmaceutica, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Totodata, s-au diminuat cu 6-8% castigurile salariale din activitatile de tiparire si reproducere pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, telecomunicatii, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior.
Unora le merge bine. Cui i-a crescut salariul
In activitatile de tabacire si finisare a pieilor si fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, castigurile au crescut cu 3-5%, iar in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare cu 1-2%.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie in administratia publica (-0,7%) si invatamant (-0,1%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut usor (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.
Citeste si