Basescu vrea ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta mai devreme!
Presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, invocand depasirea termenelor constitutionale. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a spus ca asteapta un raspuns din partea lui Mircea Geoana pentru convocarea Birourilor Permanente reunite. Initial, parlamentarii decisesera ca motiunea sa fie dezbatuta si votata in plen martea viitoare.
Anastase a declarat ca a primit din partea sefului statului o scrisoare, in care se cere devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, pe motiv ca s-ar depasi termenele constitutionale pentru dezbatere, scrie Mediafax.
Roberta Anastase a precizat ca, dupa primirea scrisorii presedintelui, a luat legatura cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, in vederea convocarii Birourilor Permanente ale celor doua Camere legislative.
Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Motiunea de cenzura se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Documentul a fost citit, ieri, in plenul Parlamentului.
In scrisoarea trimisa celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Basescu scrie ca, potrivit Constitutiei, motiunea se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere si ca, potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale, termenul se refera la zile calendaristice, nu la zile lucratoare.
Premierul Emil Boc si-a angajat, luni, raspunderea pe cele doua proiecte de legi, care prevad taieri de salarii si pensii si recalcularea pensiilor speciale. Imediat dupa, PSD-ul a depus motiunea de cenzura intitulata “Opriti genocidul social!”, document care este citit astazi in plenul Parlamentului, urmand ca martea viitoare sa fie votat.
In cazul in care motiunea trece, Guvernul Boc va fi demis, urmand sa se formeze un nou Cabinet. Daca motiunea pica, legile pe care Executivul si-a asumat raspunderea intra in vigoare.
Opozitia mai are nevoie de aproximativ 20 de voturi pentru ca motiunea sa treaca, pe care spera ca le va obtine de la parlamentari PDL nemultumiti de masurile Guvernului, de la independenti sau de la minoritati.
Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), formatiune politica cristalizata in jurul grupului independentilor din Parlament, care sprijina puterea, a anuntat ca nu va vota motiunea opozitiei.
Pe acelasi subiect: