Tabloidul citeaza experti care avertizeaza cu privire la un "val semnificativ" de migranti dupa anularea restrictiilor impuse pe piata muncii cetatenilor celor doua state membre ale Uniunii Europene (UE), la sfarsitul acestui an. Ei preciaza ca numarul bulgarilor si romanilor va fi mai mare decat al celor veniti din cele opt state est-europene care au primit aceste drepturi in 2004, din cauza starii economice fragile din Europa.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, s-a pronuntat recent pentru o incetare a liberei circulatii a muncitorilor in Uniune, dar Marea Britanie nu poate bloca anularea acestor restrictii fara sa incalce tratatul semnat cu Bulgaria si Romania in 2007, la aderarea celor doua tari la UE, subliniaza publicatia.

Guvernul nu a anuntat oficial cati romani si bulgari estimeaza ca vor migra in Marea Britanie, dar unii critici ai acestuia afirma ca a subestimat cu mult numarul imigrantilor in 2004, scrie ziarul. Potrivit unor estimari neoficiale ar urma sa soseasca aproximativ 20.000 de persoane, insa, conform unor date de la Biroul National britanic pentru Statistica, 600.000 de persoane munceau in 2011 in tara, adauga Sunday Mail.

Un raport realizat de Comitetul Consultativ pentru Migratie al coalitiei a subliniat asupra unor temeri potrivit carora piata britanica a muncii se va confrunta cu efecte "adverse". Aproximativ un milion de est-europeni s-au mutat in Marea Britanie in 2004, iar numarul anual al imigrantilor este de 40.000 pe an, potrivit lui Robert Rowthorn, un profesor de economie de la Cambridge University, citat de ziar.

Publicatia citeaza totodata date potrivit carora aproape 40.000 de romani si bulgari au migrat in 2011 in Marea Britanie, alaturandu-se altor peste 130.000 care traiau deja in aceasta tara. De asemenea, lacunele legislatiei britanice ar permite ca 50.000 de est-europeni sa poata obtine locuri de munca in aceasta tara, in urma anularii restrictiilor, declarandu-se muncitori "independenti", mai scrie saptamanalul citand alta publicatie.