Iti cauti job de ceva vreme si nu te cheama nimeni la interviu? Sau chiar daca participi la interviu, nu mai primesti niciun semn dupa aceea?
Trebuie sa iei in calcul faptul ca, in conditiile in care multe firme au renuntat la multi angajati anul trecut, chiar si la cei buni, acum toti isi cauta un job, iar concurenta este dintre cele mai stranse.
De aceea, daca vrei sa obtii si rezultate in cautarile tale, trebuie sa aplici niste reguli simple, dar care pot face diferenta intre tine si ceilalti.
Iata mai jos cateva sfaturi de la specialistii in resurse umane:
1. Foloseste-te la maximum de retelele de socializare!
Poate ca o retea de socializare, gen Facebook sau Twitter, nu ti se pare cel mai potrivit loc de a-ti gasi un loc de munca. Si totusi, in lumea virtuala, orice este posibil, iar networkingul iti poate fi de mare ajutor.
In conditiile in care jumatate dintre angajari se fac pe baza recomandarilor, este absolut necesar sa folosesti retelele de socializare din online pentru a-ti populariza experienta profesionala. Foloseste Facebook, Twitter sau LinkedIn pentru a te “imprieteni” cu oameni din domeniul recrutarii sau persoane care te-ar putea ajuta in cariera. Aceste resurse online te pot pune in legatura cu cei care iau decizii.
Atentie insa ce comentarii sau ce poze pui pe profilurile tale, pentru ca este posibil ca un potential angajator sa-ti faca o caracterizare cercetandu-ti pagina personala de pe retelele de socializare.
2. Cauta eficient!
In ultima perioada au inceput sa apara din ce in ce mai multe oferte de joburi in diferite domenii, asa ca ai fi tentat sa spui ca iti va fi mai usor sa-ti gasesti de lucru. Ceea ce este adevarat. Ai grija, insa, si la ce cauti si catre ce te orientezi, pentru ca nu poti fi potrivit pentru orice oferta din piata.
Si, desi cu cat trimiti mai multe CV-uri, cu atat ai si mai multe sanse sa fii chemat la interviu, fii atent si la profilul cerut de angajator. Daca nu oferi prin experienta si pregatirea ta profesionala ceea ce doreste compania de la viitorul angajat, este posibil sa nu obtii feedback, ceea ce te va dezamagi si te va face sa pui frana cautarii.
Daca, in schimb, iti vei concentra cautarea doar pe joburile care ti se potrivesc si in domeniile la care te pricepi, cu siguranta vei fi cautat de angajator.
3. Conecteaza-te la piata muncii!
Daca nu ai job si vrei sa-ti gasesti unul cat mai repede, trebuie sa stii in permanenta tot ce se intampla pe piata muncii. Verifica in fiecare zi site-urile de recrutare, sa vezi ce apare nou in domeniile care te intereseaza, trimite CV-uri si personalizeaza-le in functie de cerintele fiecarei companii.
In acelasi timp, participa la evenimente (seminarii, targuri de joburi) unde poti sa cunosti oameni care te-ar putea ajuta in gasirea unui loc de munca si pastreaza legaturile cu ei.
4. Cunoaste-ti “dusmanul”!
Cand esti chemat la interviu, trebuie sa stii tot ce se poate sti despre compania la care te duci. Cel putin doua ore inainte cerceteaza pagina oficiala de internet, mai ales la sectiunea “Despre noi”, dar si alte articole aparute pe Google. Trebuie sa fii pregatit, atunci cand te intreaba angajatorul de ce ai vrea sa mucesti pentru compania respectiva, sa dai raspunsurile in cunostinta de cauza. Iar daca pui si tu intrebari legate de un departament sau altul, recrutorul isi va da seama ca ti-ai facut temele si ca nu ai venit la interviu fara sa te fi pregatit inainte.
5. “Pandeste” companiile!
Spre sfarsit de an sau la inceputul anului sunt de obicei perioadele in care companiile fac angajari. Asa ca daca firma la care ai vrea tu sa te angajezi nu a scos niciun post la concurs in aceasta toamna este foarte posibil s-o faca in primele luni ale anului viitor. In consecinta, stai in permanenta cu ochii pe site-urile de joburi sau pe cele ale companiilor si o sa afli cu siguranta cand acestea fac angajari.
De asemenea, retelele de socializare pe care le-am prezentat mai sus iti pot fi de folos. Urmareste profilurile companiilor de care esti interesat, citeste blogurile din domeniu, comunicatele de presa. Cu alte cuvinte, urmareste tot ce fac, pentru ca in ziua de astazi, posturile se ocupa chiar dinainte de a se sti ca sunt libere.
6. De ce nu te angajezi intr-un alt oras?
Poate suna ciudat si poate esti tentat sa te gandesti ca nici nu se pune problema sa te muti in alt oras pentru a-ti gasi un loc de munca. Gandeste-te cum a fost cand te-ai mutat in alta parte pentru a face o facultate si cum te-ai integrat treptat. Este cam acelasi lucru. Asa ca nu strica sa arunci un ochi si pe ofertele de joburi din alte orase. Nu se stie niciodata peste ce dai si poate ai sansa sa obtii si un salariu mai mare decat la tine acasa. Si-apoi, poti sa cauti in continuare un job in orasul de resedinta, dar macar nu stai in somaj cat timp o faci.
7. Incearca o slujba pe perioada determinata
Daca nu esti foarte conservator si ai incerca sa faci orice, chiar daca nu are prea mare legatura cu ceea ce ai facut pana acum, poti incerca un job pe perioada determinata. In acest fel iti dai si tu seama daca esti capabil sa faci si altceva in afara calificarii pe care o ai, iar pe de alta parte, daca nu-ti place, poti renunta oricand. Joburile sezoniere sunt utile intr-un moment in care este atat de greu sa-ti gasesti ceva pe perioada nedeterminata si te ajuta sa nu-ti iesi din ritm sau sa experimentezi si altceva.