1.600 de angajati ai Primariei Capitalei vor fi dati afara
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va aproba pe 6 august noile organigrame ale institutiilor din subordinea Primariei Capitalei, dupa reducerea cu 21% a numarului de angajati urmand sa ramana 4.401 salariati din totalul de 5.561, potrivit sindicatelor.
Liderul Sindicatului Functionarilor din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), Dumitru Gherdan, a declarat, pentru Mediafax, ca primarul Sorin Oprescu s-a intalnit din nou, miercuri dimineata, cu directorii institutiilor subordonate si cu reprezentantii sindicatelor si au stabilit forma initiala a proiectelor de hotarare privind noile organigrame, care vor trebui adoptate de CGMB pe 6 august.
Reducerea in toate institutiile subordonate Primariei Capitalei va fi de aproximativ 21 la suta, respectiv din 5.561 vor ramane 4.401 angajati, astfel ca vor fi disponibilizati 1.160 de salariati, potrivit lui Gherdan.
Fiecare organizatie sindicala va trebui sa fie consultata la elaborarea criteriilor pe baza carora se va face disponibilizarea. "Primaria Generala va trebui sa inainteze proiectele de hotarare fiecarei institutii in parte, cu cel putin o saptamana inainte de aprobare", a spus Gherdan.
Cu privire la platile compensatorii, liderul sindical a precizat ca unii salariati au prevazute in contractele colective unul sau doua salarii compensatorii, altii niciunul, iar "fata de salariatii din regiile locale aceasta situatie este o sfidare", acestia avand peste zece salarii compensatorii.
Dumitru Gherdan declara, vineri, dupa discutiile cu primarul general al Capitalei, ca nu a fost stabilita o cifra certa a functionarilor care vor pleca din fiecare serviciu al municipalitatii, in principiu fiind vorba de aproximativ 1.300 de angajati.
"Dupa ce se vor aproba noile organigrame, atat pentru Primaria Capitalei, cat si pentru institutiile subordonate, urmeaza sa fie stabilite criteriile in functie de care angajatii vor fi disponibilizati. Incercam ca aceste criterii sa fie stabilite prin discutii cu sindicatele", spunea Gherdan.
Liderul sindical preciza ca se va urmari in primul rand ca angajatii care au varsta de pensionare sa fie pensionati si sa nu mai existe persoane care sa poata cumula veniturile din pensie si salariu.
Dumitru Gherdan mai arata ca in prezent se stie ca "va disparea" Centrul de Calcul din Primaria Capitalei si Centrului de planificare urbana si metropolitana, o parte din angajatii celor doua servicii urmand sa fie preluati de aparatul propriu al municipalitatii.
Guvernul a decis, in 31 iunie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 pana la 60.000 de angajati din sectorul public, dintre care cei mai multi, respectiv circa 54.000 de persoane, vor fi concediati din administratia locala, iar restul din ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii.
Numarului maxim de posturi pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala a Capitalei a fost stabilit conform OUG 63/2010 privind disponibilizarile din sectorul public.
Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti ar urma sa aiba un numar total de 4.920 de posturi calculate in functie de cele 1.944.451de persoane raportate de Directia de statistica, din care 4.391 vor fi angajati in aparatul propriu al municipalitatii, alti 130 angajati pentru serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, 389 de posturi pentru politia comunitara si paza obiectivelor si 10 posturi serviciile de implementare a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
Autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca pana la data de 16 august sa aprobe, prin hotarari ale consiliilor locale si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, noile organigrame si sa rectifice bugetele de venituri si cheltuieli atat ale aparatului propriu, cat si ale institutiilor publice din subordine.
Potrivit reprezentantilor Prefecturii Capitalei, prin Directia Generala de Finante Bucuresti va fi monitorizata incadrarea in numarul de posturi si nivelul cheltuielilor de personal, autoritatile administratiei publice locale urmand sa raspunda disciplinar, administrativ, contraventional, civil, patrimonial sau penal pentru nerespectarea prevederilor ordonantei. Amenzile ce pot fi aplicate in acest caz se incadreaza intre 10.000 si 40.000 de lei.
Primarul Sorin Oprescu declara, la inceputul lunii iulie, ca daca tot trebuie facuta "restructurare la ordin", reducerea aparatului administrativ trebuie sa fie logica, pentru ca nu poate sa lase oamenii pe drumuri pur si simplu, precizand ca in cazul celor care vor pleca nu trebuie sa existe abuzuri.
Oprescu spunea, in 15 iulie, cu ocazia prezentarii bilantului de activitate la doi ani de la preluarea mandatului, ca reducerile vor fi de peste tot, in mod egal, pentru ca sunt intr-adevar zone in care cifrele au fost umflate. Potrivit primarului general, cu ocazia reducerilor de personal vor pleca si cei care "au ruginit in posturi mostenite" sau au venit pentru a "rezolva problemele personale".