Vesti bune pentru cei interesati de fondurile europene. S-a lansat un centru de informare pentru accesarea banilor UE
Astazi s-a lansat un centru de informare pentru Instrumente Structurale, creat de MAEur cu finantare europeana. Cei 12 experti care vor lucra in cadrul acestuia vor raspunde intrebarilor cetatenilor referitoare la finantarile din fonduri europene, destinate Romaniei, informeaza Mediafax.
Cei interesati pot cere informatii fie la sediul centrului, situat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, fie prin telefon, la numarul 021.9340. Potrivit MAEur, acestia pot primi raspunsurile pe loc sau, in cazul situatiilor mai complicate, in maximum 24 de ore de la data inregistrarii solicitarii.
"Mai mult decat oricand, in ciuda unei rate avansate de contractare pentru majoritatea programelor operationale, inca nu exista suficienta expertiza la nivelul beneficiarilor. Inca ne confruntam si ne vom confrunta cu dificultati majore din acest punct de vedere. Sunt inca beneficiari care nu au o idee clara asupra modului in care trebuie sa isi duca pana la capat un proiect, sa implementeze diferitele proiecte, care inca nu se asteapta ca la finalul procesului va mai fi o verificare, iar acea verificare va fi inclusiv din punct de vedere calitativ si s-ar putea ca destui beneficiari sa trebuiasca sa restituie sume, partiale sau totale", a spus Leonard Orban la evenimentul de lansare a Centrului.
El a precizat ca existenta acestui centru este o etapa importanta a procesului de transparentizare a gestiunii fondurilor comunitare.
"Obiectivul este foarte clar: sa ajungem la o transparentizare totala. Deocamdata, activitatea centrului va fi orientata spre problematica gestiunii fondurilor structurale si de coeziune pentru obiectivul convergenta. Centrul nu va raspunde, intr-o prima faza, la chestiuni legate de gestiunea si utilizarea fondurilor din domeniul agriculturii", a spus Orban.
Centrul este finantat din fonduri europene. Concret, bugetul proiectului este de 13.047.304,8 lei, din care 10.522.020 de lei valoare eligibila. Din aceasta suma, contributia UE este de 8.417.616 de lei, iar contributia nationala de peste 2,1 milioane de lei. Durata acestuia este de doi ani.
"Centrul de informare pentru elemente structurale reprezinta un proiect emblematic pentru intregul domeniu al asistentei tehnice si in mod particular pentru programul operational de asistenta tehnica pe care MAEUR il gestioneaza", a declarat Catalin Vatafu, secretar de stat la MAEur.
El a explicat ca "Romania beneficiaza de o anvelopa financiara de aproximativ 690 de milioane de euro dedicata asistentei tehnice", dar "din nefericire, se constata in acest moment o subutilizare a asistentei tehnice". "La sfarsitul anului 2011, gradul de contractare al asistentei tehnice ajunsese la doar 26% fața de 65% care este gradul de contractare al instrumentelor structurale in ansamblul lor, iar in ceea ce priveste nivelul de plati interne catre beneficiari asistenta tehnica se situa la un nivel de doar 7,7%, spre deosebire de nivelul general al platilor, care depasise deja 15% la momentul 31 decembrie 2011", a spus Vatafu.
Citeste si:
O noua tara primeste acordul de aderare la Uniunea Europeana