Teodorovici spune că ar putea negocia capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii, dacă acestea vor investi în domenii prioritare pentru Guvern
Eugen Teodorovici
Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piaţa din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor fi dispuși să investească în domenii prioritare, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
”Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile în măsura în care se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul privind investiţiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură şi sectorul IMM-urilor”, a afirmat Teodorovici, potrivit News.ro.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, totodată, că Guvernul nu doreşte "sub nicio formă" să renunţe la Pilonul II de pensii, dar a precizat că măsurile care s-au luat vizează sporirea garanţiilor pentru contributorii la acest pilon şi a subliniat că Executivul doreşte "o implicare a fondurilor de pensii în economie prin investiţii".
"Au circulat diverse zvonuri că Guvernul actual, Coaliţia, doreşte să renunţe la Pilonul II de pensii. Pot să vă asigur (...) că nu poate fi vorba de aşa ceva sub nicio formă. Dar măsurile pe care le-am luat au fost, am considerat noi necesare, pentru a spori garanţiile pentru cei care sunt, care fac parte din Pilonul II de pensii, pentru că există în momentul de faţă o disproporţie uriaşă între capitalul societăţilor care administrează fondurile de pensii şi numărul de contributori şi activele pe care le gestionează", a precizat Tăriceanu după întrevederea cu reprezentanţii societăţilor care administrează Pilonul II de pensii.
El s-a referit şi la o "oarecare insatisfacţie" pe care o are faţă de faptul că fondurile de pensii "nu sunt suficient de implicate în economia reală".
"Al doilea element pe care l-am prezentat a fost legat de o oarecare insatisfacţie pe care şi eu şi alţii o încercăm, văzând că fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală. Fondurile de pensii adoptă în general o politică mai prudentă şi preferă să investească în instrumente foarte sigure, însă am dat exemplu altor fonduri din alte ţări, fonduri care investesc şi în activităţi care ţin de zona servicii, industrială ş.a.m.d.", a menţionat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a mai precizat că s-a convenit ca ambele părţi să vină cu noi propuneri care să ducă la un "compromis acceptabil", subliniind că Guvernul îşi doreşte o implicare a fondurilor de pensii prin investiţii în parteneriate public-private, în proiecte mari de infrastructură.
Acţionarii administratorilor din Pilonul II de pensii spun că noile cerinţe de capital prevăzute prin OUG nr. 114/2018, de aproximativ 800 de milioane de euro, pun o povară imensă şi nesustenabilă asupra industriei. El solicită modificarea acestei ordonanţe pe baze fundamentate economic.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat în România, acţionarii internaţionali majoritari ai tuturor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem.
La întâlnirea cu cei şapte acţionari ai administratorilor de Pilonul II au participat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Asociaţiei de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.
“Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că aceste companii care administrează Pilonul II s-au ţinut de promisiune, iar în acelaşi timp au contribuit la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare.
Potrivit Ordonanţei 114/2018, comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%. Pentru fondurile pe Pilonul II actul normativ prevede şi cerinţe suplimentare de capital, astfel: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%.
Pe acelasi subiect: