Tara care se pregateste sa faca un pas urias in comertul mondial. Suprematia dolarului, amenintata de o alta moneda
In 2011 oficialii chinezi discutau cu reprezentantii Uniunii Europene despre posibilitatea internationalizarii monedei oficiale asiatice. China incerca sa convinga Europa sa accepte renminbi (moneda oficiala a Republicii Populare Chineze) pe piata de liber schimb, pana in 2015. Recent, guvernatorul bancii centrale chineze a declarat ca tara sa nu este departe de momentul in care isi va vedea visul realizat.
In timp ce la bursa din Hong Kong se tranzactioneaza deja titluri in moneda asiatica, iar investitorii din Londra spera ca aceeasi miscare sa fie posibila in urmatorii ani si in Anglia, China mai face un pas in incercarea de a se asigura yuanul chinezesc (subdiviziune a renminbi) devine o moneda convertibila.
Initiativa Bancii Chineze de Dezvoltare
La ora actuala, asiaticii planuiesc sa ofere imprumuturi in renminbi statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India si Africa de Sud), noteaza Financial Times. Banca Chineza de Dezvoltare (CDBs) va semna pe 29 martie un acord la New Delhi, cu reprezentantii tarilor BRIC. Cele cinci economii emergente au recurs la aceasta strategie din dorinta de a intensifica schimburile comerciale si a promova utilizarea renminbi in comertul international, in afara monedei americane (dolarul).
China a facut ca yuanul sa fie covertibil, pentru prima data, in schimburile comerciale internationale in 1996. Avand in vedere ca in prezent 13% dintre schimburile din Asia sunt realizate in moneda oficiala chineza, cota de piata a renminbi este preconizata sa creasca cu pana la 50% in urmatorii trei ani, potrivit analistilor de la HSBC.
Totodata, importanta monedei in tranzactiile financiare ar putea constitui un avantaj pentru China deoarece in acest fel statul asiatic forteaza alte tari sa-si asume riscurile miscarilor valutare adverse.
Internationalizarea yuanului
La inceputul acestui an, analistul Alan Cloete, de la Deutsche Bank, afirma ca renminbi este asteptat sa devina o moneda de rezerva in urmatorul deceniu, scrie Business Insider. Cloete vorbea despre o prabusire a cotei de piata a dolarului american, la nivel global, cu pana la 50% pana in 2020.
Semne cu privire la destabilizarea dolarului incep sa apara. Intai de toate, numeroase tari au inceput sa-si diversifice rezervele straine si au inclus renminbi pe lista valutelor, intrucat cred in puterea monedei si-n sansele acestei de a se transforma intr-una de rezerva (in care investitorii sa-si tina depozitele). De exemplu, 0,3% din rezervele straine detinute de Chile sunt in renminbi. In septembrie 2011, Nigeria, un jucator important pe piata petroliera, declara ca isi va diversifica intre 5 si 10% din rezervele straine pentru a include pe lista si yuanul.
In al doilea rand, China si-a manifestat deja interesul in adaugarea monedei oficiale pe lista Fondului Monetar International (FMI) in cosul de valute, ca moneda de rezerva. Potrivit Bancii Chineze de Dezvoltare, acest lucru nu face decat sa-i grabeasca procesul de crestere a cotei de piata.
“Ritmul de internationalizarea renminbi a fost mult mai rapid decat se asteptau investitorii in ultimii ani. Estimam ca acest trend va continua. In urmatorii trei ani prognozam ca renminbi sa devina una dintre cele trei monede de varf folosite in comertul mondial”, a declarat managerul HSBC, Hongbin Qu.
Pentru ca moneda Chinei sa devina pe deplin convertibila, guvernul ar trebui sa cedeze o parte din controlul sau asupra pietelor de capital. In momentul de fata, este neclar cum se va proceda acest lucru, subliniaza jurnalistii americani.