Sute de români păcăliți cu sume uriașe de brokeri falși. Schema piramidală prin care au lăsat victimele fără zeci de mii de euro
Dacă aveți bani de investit și vă încântă tranzacțiile la bursă, aveți mare grijă cui vă încredințați banii. 200 de oameni au picat în plasa unor așa-ziși brokeri din București, care i-au mințit în ultimul an pe clienți că au câștiguri înfloritoare.
Tranzacțiile erau, de fapt simulate pe o platformă, ca într-un joc pe calculator. În acest fel, unele victime au pierdut și câteva zeci de mii de euro.
Alternativa Finance se prezintă online ca fiind o companie care face tranzacţii sigure pe Wall Street, le asigura clienţilor 100% protecţie şi posibilitatea să îşi retragă oricând banii.
Ca să dea dovadă de încredere, aşa-zişii brokeri transmiteau pe internet că au sediul într-o clădire importantă din Piaţa Victoriei. Adevărul este că aici închiriaseră doar o încăpere. Nici nu le trebuia mai mult deoarece comunicau cu victimele doar la telefon şi online.
Prin telefon au şi ajuns la victime, persoane de peste 30 de ani, cu joburi bine plătite. Cele mai mici investiţii erau de câteva zeci de mii de lei, însă unii clienţi au transferat în conturile companiei şi 30.000 de euro. Au pierdut tot.
De la câteva victime, numărul lor a crescut rapid la 200, după ce infractorii i-au îndemnat pe clienţi să îşi convingă rudele şi prietenii să investească în afacere. Vorbim, aşadar de o schemă piramidală făcută ca la carte. Tot ca la carte a şi picat, iar infractorii au rămas cu 300.000 de euro.
Poliţiştii au date ca în spatele afacerii au stat cinci bărbaţi, care au fost şi reţinuţi.
Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţia Capitalei: “După ce trimiteau sumele de bani, primeau întotdeauna documente online, în care erau informaţii extrase de pe bursă, ca şi cum ar fi evoluţia tranzacţiilor lor.”
Dacă vreţi să investiţi la bursă, primul pas ar fi să alegti un broker real. Puteţi oricând să îl verificaţi pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară sau al Bursei din Bucureşti.
Ovidiu Dumitrescu, directorul general al unei companii de brokeraj: “Oricât de convingător ar fi cineva nu faceţi nimic pe loc, care să vă oblige, mai ales nu transferaţi bani după o discuţie la telefon. Contactaţi ASF şi ei vă dau detalii despre companie. Decideţi singuri, nu lăsaţi pe cineva să vă preseze, ca acum dispare oportunitatea. Aşa cum dispare, apare alta imediat.”
De altfel, brokerul de bursă şi compania la care lucrează trebuie să fie autorizaţi de ASF.
Mai multe despre:
#investitii#bursa
Pe acelasi subiect: