Pretul aurului, in cadere libera, cu cel mai prost inceput de an din ultimul sfert de secol
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut, noteaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a metalului pretios in trimestrul trecut. Pretul aurului trece prin cea mai indelungata perioada de declin din 1997.
Declinul este cauzat de migrarea investitorilor inapoi catre burse si obligatiuni odata cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii si cresterea puternica a lichiditatii in urma interventiilor monetare pentru stimularea cresterii economice.
Aurul nu se devalorizeaza insa pentru toti investitorii. Denominat in yeni japonez, aurul s-a scumpit cu 5,4% de la inceputul acestui an, pe fondul strategiei guvernului de la Tokyo de a reduce valoarea monedei nationale pentru a sprijini exporturile. In lire sterline, uncia a crescut in valoare cu 4,1%, in contextul programului de stimulare monetara a economiei derulat de Banca Angliei.
Bancile centrale si-au sporit anul trecut rezervele de aur cu 534,6 tone, cele mai mari achizitii din 1964, pentru a-si diversifica rezervele la preturi mai reduse decat in urma cu 2 ani. Barclays estimeaza ca bancile centrale vor cumpara aur si in 2013 si 2014, cate 300 de tone.
Totodata, scaderea pretului aurului ar putea determina cresterea cererii pentru bijuterii, principala destinatie a metalului. Barclays anticipeaza ca vanzarile de bijuterii vor creste cu 3,2% in acest an la nivel mondial, dupa o scadere de 8,2% anul trecut.
Pe de alta parte, deprecierea aurului afecteaza profitabilitatea companiilor miniere care il extrag. In timp ce pretul aurului a crescut de 4 ori din 2003, costurile de extractie au urcat de 5 ori, potrivit datelor companiei de consultanta Kenneth Hoffman si analistilor Bloomberg Industries. Pentru cei mari 11 "mineri' de aur, costul mediu de productie a fost de 991 dolari pe uncie in primele 9 luni ale anului trecut.
Indicele bursier al celor mai mari producatori de aur listati in SUA a scazut cu 20% in acest an, dupa un declin de 8,3% in 2012 si 20% in 2011. Companiile miniere incearca sa se protejeze de efectul scaderii preturilor prin vanzarea productiei viitoare, in efect contracte de hedging.
Productia anuala de aur la nivel mondial se ridica la 2.700 de tone.
Pe acelasi subiect: