Pretul aurului s-a prabusit in ultima saptamana. Cum au profitat speculatorii
Pretul international al aurului s-a prabusit in ultima saptamana, dar efectele au fost foarte variate. In timp ce marii investitori si-au contabilizat pierderile de sute de milioane dolari, cumparatorii obisnuiti din intreaga lume au profitat de moment ca sa mai achizitioneze macar cateva grame din metalul pretios. Chiar si bancile romanesti care vand aur financiar, sub forma de lingouri, au avut o crestere a vanzarilor.
Analistii spun ca niste jucatori mari de pe bursa aurului au profitat de situatia internationala nesigura si au castigat bani buni prin vanzari masive de aur.
"Am inregistrat vineri ordine executate pe volume extrem de ridicate, volume ce ar fi putut echivala 15% din productia mondiala de aur pe un an. Vanzarile au continuat in sedinta de luni si am avut astfel cea mai proasta zi pentru aur din ultimii 30 de ani", spune analistul financiar Claudiu Cazacu.
Pentru posesorii de aur, scaderea pretului inseamna o pierdere de aproape 15% din valoarea acestuia.
In Romania, cele doua banci care au la vanzare lingouri si monede au vandut 1.300 de kilograme din metalul galben. Institutile de credit spun insa ca, paradoxal, scaderea pretului a crescut vanzarile din ultima saptamana cu 10-15 procente. Vorbim despre aurul pur in lingouri vandut de banci, care s-a ieftinit odata cu cotatiile internationale.
Nu acelasi lucru se intampla cu bijuteriile, pentru ca cele aflate astazi in magazine sunt facute din aurul scump de anul trecut. "Ar trebui sa scada. Daca au achizitionat in 2012 cu un pret ridicat, nu pot sa vanda in pierdere", explica Mihail Pacioianu, presedintele Patronatului Bijutierilor.
In alte tari s-au ieftinit insa si lingourile, si bijuteriile. In China si India, de pilda, magazinele au fost luate practic cu asalt de cumparatorii dornici sa nu rateze preturile ceva mai mici.
Cand vine vorba de evolutiile viitoare, parerile analistilor sunt impartite. "Chiar daca nu vor mai exista caderi atat de abrupte ale aurului in perioada urmatoare, in orizontul de timp de un an consider ca ar putea ajunge chiar si la 1.200 de dolari pe uncie", noteaza Melania Hancila.
"Este posibil ca-n decursul acestui an sa-l vedem si mai jos de 1.300 de dolari pe uncie, dar ne asteptam ca finalul anului sa vada aurul la cotatii de peste 1.600 de dolari pe uncie", este de parere analistul Claudiu Cazacu.
In lume se produc anual 2.500 de tone de aur, iar cererea este de 3.500 de tone.