Parlamentarii au decis desfiintarea pietei Rasdaq a bursei de la Bucuresti, pe care sunt listate 928 de companii cu o capitalizare de 1,7 mld. euro
BVB
Parlamentul a adoptat marti un proiect de lege care prevede desfiintarea pietei Rasdaq, urmand ca emitentii listati pe acest segment sa decida mutarea pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ (ATS) ori, in caz contrar, sa se delisteze, scrie Mediafax.
Pe piata Rasdaq sunt listate in prezent 928 de companii, cu o capitalizare de 7,55 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro). Pe piata reglementata operata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cotate actiunile a 81 de companii, cu o capitalizare de 129,8 miliarde lei (29,4 miliarde euro).
"Activitatea Pietei Rasdaq si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la data intrarii in vigoare a acestei legi", se arata in proiectul de lege votat marti de Camera Deputatilor, camera decizionala.
Legea reglementeaza procedurile aplicabile societatilor comerciale ale caror actiuni se tranzactioneaza pe Rasdaq, in vederea admiterii acestora la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionarii pe un sistem alternativ autorizat.
Prevederile se aplica in mod corespunzator si societatilor comerciale ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata valorilor mobiliare necotate, precum si organismelor de plasament colectiv ale caror titluri de participare se tranzactioneaza pe piata Rasdaq.
Conducerile societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate pe Rasdaq sau pe piata actiunilor necotate au obligatia sa convoace adunarile generale extraordinare ale actionarilor, in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a legii, pentru ca acestia sa ia o decizie privitoare la efectuarea de catre societate a demersurilor necesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor emise pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ.
Statutul neclar al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pe care fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa nu au reusit sa o solutioneze. Aceasta situatie a dus la numeroase dispute intre Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), CNVM si Bursa.
In 2004, la nivel european, s-a stabilit impartirea pietelor in reglementata si sistem alternativ de tranzactionare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintare, in 1996, insa Comisia nu a incadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzactionare.
CNVM a stabilit, totusi, ca firmele si investitorii de pe Rasdaq trebuie sa respecte aceleasi reguli ca pe o piata reglementata, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare si dreptul actionarilor minoritari de a se retrage din actionariat inainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost ceruta chiar si de procurori, pentru a putea stabili daca unele infractiuni sunt de factura penala.
Romania risca o situatie de infringement a reglementarilor europene daca nu clarifica statutul Rasdaq, stabilind ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.
Companiile listate pe o piata reglementata si actionarii semnificativi trebuie sa respecte o serie de cerinte de raportare si transparenta prin care sa fie asigurata protectia investitorilor. Incalcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdictia de utilizare de informatii privilegiate, poate fi sanctionata chiar cu inchisoare.
Companiile care nu indeplinesc conditiile pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzactionare, unde cerintele sunt mai permisive.
Mai multe despre:
#piata Rasdaq#Bursa de Valori Bucuresti
Pe acelasi subiect: