Modificarea OUG 114: Guvernul amână până la jumătatea anului aplicarea prevederii privind majorarea capitalului social pentru administratorii Pilonului II de pensii
Euro, bani, pensii, Pilonul II
Executivul vrea să suspende până în 31 mai cerinţa ca administratorii fondurilor de pensii private obligatorii - Pilonul II, să îşi majoreze capitalul social, potrivit proiectului de ordonanță prin care Guvernul vrea să modifice OUG 114.
Prin OUG 114, anunţată în decembrie 2018, Guvernul vrea să impună o serie de măsuri fiscale controversate, care au reprezentat subiectul unor discuţii aprinse în primele trei luni ale acestui an.
Reprezentanţi ai Guvernului au purtat negocieri intense inclusiv cu reprezentanţii administratorilor fondurilor de pensii din Pilonul II, în contextul în care aceştia ar putea să se retragă de pe piaţă dacă vor intra în vigoare unele măsuri anunţate prin OUG 114.
Marţi seara, Executivul a anunţat un proiect de OUG prin care vrea să aducă unele modificări la măsurile impuse anterior. Astfel, capitalul social minim necesar, pentru un fond de pensii private, va fi echivalentul de 4 milioane euro, nivel prevăzut anterior OUG 114.
În plus, obligaţia de a vira până în 30 iunie prima tranşă, de 50%, din majorarea capitalului social minim, potrivit OUG 114, va fi amânată până la finele anului.
Potrivit OUG 114, administratorii fondurilor din Pilonul II, care administrează active evaluate la 10 miliarde euro, ar trebui majoreze capitalul social cu cel circa 800 milioane euro până la finele anului.
Acţionarii administratorilor de Pilon II afirmau, la începutul lunii, că noile cerinţe de capital pentru fondurile de pensii pe Pilonul II, de circa 800 de milioane de euro, pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei şi solicitau autorităţilor de la Bucureşti reconsiderarea, pe baze economice sustenabile, a acestora.
"Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de circa 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România", se arăta într-un comunicat al APAPR.
Modificarea Normei din 2015 a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat pentru a permite şi retragerea participanţilor a fost publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, Norma 4/2019 va permite participanţilor să se retragă din fondurile de pensii administrate privat, conform OUG 114. Potrivit noii norme, cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect şi complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect încetarea plăţii contribuţiilor începând cu contribuţia aferentă lunii în care a fost depusă cererea.
De asemenea, a fost introdusă o nouă anexă cu Cererea cadru privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat. Norma a fost aprobată de ASF în data de 28 februarie 2019.
Potrivit Ordonanţei 114/2018, comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%. Pentru fondurile pe Pilonul II actul normativ prevede şi cerinţe suplimentare de capital, astfel: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%.
Pe acelasi subiect: